De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenEdward John (Eddie) Izzard (Aden (Jemen), 7 februari 1962) is een Britse stand-upcomedian en acteur. Hij is vooral bekend geworden om zijn stand-up-optredens, maar naast zijn tournees is hij acteur op televisie, in het theater en in films, en doet hij veel charitatief werk. Hij verscheen ook in televisieprogramma's als Have I Got News for You, Whose Line Is It Anyway? en de pilotaflevering van QI. In 2000 won hij twee Emmy Awards met zijn show Dress to Kill, één voor het schrijven en één voor het individuele optreden.

Komische stijl

Izzards stijl is beïnvloed door Monty Python, vooral de manier waarop hij tijdens optredens van het ene op het andere onderwerp overgaat. Hij werkt vanwege zijn dyslexie zelden vanaf een script. Hij onderbreekt zichzelf vaak met nieuwe grappen of ideeën, de karakters de hij speelt veranderen in andere personen, en hij gaat zonder moeite over van een analyse van de menselijke geschiedenis naar gedachten over huishoudelijke apparaten.

In Stripped, zijn tournee van 2008, begon Izzard (de Engelstalige) Wikipedia te gebruiken als deel van het optreden. Hierbij las hij vanaf zijn iPhone voor uit artikelen, waarbij hij grappen maakte over de manier waarop Wikipedia met zichzelf omgaat. Hij heeft onder meer gebruikgemaakt van de artikelen over haring, lepel, kabuki, opera en Ho Chi Minh.

Hoewel hij in zijn humor vaak gevoelige onderwerpen bespreekt, vooral religie, is het meestal niet gemeen of beledigend. Hij praat ook veel over zichzelf en zijn eigen persoonlijkheid, bijvoorbeeld zijn travestie ("het is mijn doel om een jurk te dragen in alle zeven continenten").

Travestie

Bestand:EddieIzzard17Oct2003.jpg
Izzard op het podium met zijn programma Sexie

Izzard beschrijft zichzelf als een "actie-travestiet", een "mannelijke tomboy" of "mannelijke lesbienne", en niet als "rare" travestiet - als voorbeeld bij dat type noemt hij J. Edgar Hoover. Hij draagt regelmatig vrouwenkleren, zowel op het podium als daarbuiten. Voor hem is travestie niet seksueel, hij vindt het gewoon prettig om kleren te dragen die in de westerse wereld worden gezien als typisch vrouwelijk. Hij zei in een van zijn shows: "Vrouwen dragen wat ze willen, en dat doe ik ook". Volgens Izzard vallen de meeste travestieten op vrouwen. Hij ontkent dat hij homoseksueel is, en zegt dat hij ofwel hetero is, of een "mannelijke lesbienne". Hij heeft zichzelf ook eens beschreven als "een lesbische vrouw, gevangen in een mannenlichaam", maar het lijkt er niet op dat hij bedoelde dat hij transgender en lesbisch is.

Ontvangst

Op 18 maart 2007 stond Izzard op nummer 3 van de lijst van 100 Greatest Comedians van Channel 4. In een poll in 2005 om de Comedian's Comedian te vinden werd hij door zijn collega's gekozen in de top-20 van beste comedy-acts. Op de lijst met 100 beste stand-ups ooit van Comedy Central stond hij op nummer 75.

Tijdens de televisiespecial It's... the Monty Python Story,[1] die hij presenteerde, noemde John Cleese hem de "Verloren Python"; later trad hij met de groep op, waarbij hij de overleden Graham Chapman verving.

In 2008 ontvang Izzard van de "Literary and Historical Society" de James Joyce Award.

Marathons

Op 27 juli 2009, startte Izzard met een zeven weken durende marathon door het Verenigd Koninkrijk om geld in te zamelen voor Sport Relief. Hij rende 43 marathons in 51 dagen terwijl hij een vlag droeg van het land (Engeland, Wales, Noord Ierland en Schotland) waardoor hij liep. Izzard had voor deze prestatie slecht twee weken rentraining gedaan en vele (medische) specialisten raadden deze onderneming dan ook ten zeerste af. Ondanks een paar tegenslagen zoals vermoeidheid en een verstuikte enkel, finishde Izzard op 15 september 2009 in zijn beste tijd (5 uur en 30 seconden). Eddie Izzard won een speciale award als BBC Sports Personality of the Year 2009 voor deze prestatie en de BBC zond een documentaire uit over zijn tocht met de naam: Eddie Iz Running. Izzard traint nu voor een Ironman Triathlon omdat hij het anders zonde vindt van de opgebouwde conditie.

Filmografie

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
ar:إدي آيزارد

de:Eddie Izzard en:Eddie Izzard es:Eddie Izzard fi:Eddie Izzard fr:Eddie Izzard gv:Eddie Izzard he:אדי איזרד hu:Eddie Izzard id:Eddie Izzard it:Eddie Izzard ja:エディー・イザード nn:Eddie Izzard no:Eddie Izzard pl:Eddie Izzard ru:Иззард, Эдди simple:Eddie Izzard sv:Eddie Izzard tr:Eddie Izzard

Biografie

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in deTheaterencyclopedie zijn geregistreerd en waarin Eddie Izzard is opgetreden.

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen