De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDuda Paiva
Volledige naamEduardo de Paiva Souza
BeroepDanser, Poppenspeler
DisciplinePoppenspel
 Website

Biografie

Duda Paiva, is een Braziliaanse danser die in 1996 als danser naar Nederland kwam en onder meer als zodanig, maar ook o.a. als choreograaf en ontwerper en vaak onder zijn volledige naam Eduardo de Paiva Souza, werkte bij RAZ, Rogie & Company, Itzik Galili, Paul Selwyn Norton en Ron Bunzl. Als snel blijkt hij een liefde en talent voor objecten en poppenspel te hebben en besluit deze vormen in eigen werk te combineren.

“Als danser al, zocht ik het contact, de klik met het publiek. Ik heb met allerlei choreografen gewerkt en steeds geprobeerd die ‘vierde muur’ tussen publiek en performer te slechten”

Om die hinderlijke ‘vierde muur’ in het theater te kunnen doorbreken, zocht Duda naar een nieuwe vorm. Hij vond die in schuimrubberen objecten, in de cross-over met moderne dans. “Die objecten komen tot leven door de fantasie van het publiek. Dat levert precies de intimiteit met de zaal op die ik als danser zocht.”

Het begint allemaal met Loot, een voorstelling die hij in 1998 voor het CaDance festival maakte. De uitdaging die hij vond in dit onderzoek maakte hem definitief van uitvoerend danser tot theatermaker. Vanaf die tijd werkt hij veel samen met choreografen als Mischa van Dullemen, Shintaro Oue en met theatermaker Ulrike Quade, met wie hij onder de naam Quade & Paiva succesvolle voorstellingen als Dead Orange Walk en Two Old Ladies op de planken bracht. Sinds 2004 heeft hij eigen gezelschap: DUDAPAIVA COMPANY.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd onder de naam Duda Paiva.

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Alsook een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, onder de naam Eduardo de Paiva Souza.

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Bronnen