De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDonald Jones
Volledige naamDonald Towe Jones
Geboren24 december 1932
New York
Overleden5 november 2004
Amsterdam
BeroepDanser, Zanger, Acteur, Cabaretier
IMDb-profiel

Biografie

Donald Jones (1932-2004) was een Amerikaans zanger, acteur, danser en cabaretier. Donald Jones werd geboren in de New Yorkse wijk Harlem. Daar leerde hij dansen op de muziek van Charlie Parker en andere jazzgrootheden. In 1954 kwam hij als lid van het dansgezelschap The Moderniques per vrachtboot naar Europa voor een tournee door verschillende landen. Hiermee ontvluchtte hij de armoede en het racisme in de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen was hij in Nederland in de eerste jaren een bezienswaardigheid:

"Ik was een 'oddity'. Een vreemd ding. Je kon het aanraken en je kon ermee praten. Ik liep een keer door de Leidsestraat en ik voelde ineens een hand door mijn haar. Ik schrok me lam. Waren het meisjes, ze zeiden: 'Sorry meneer, we wilden even voelen'" (1999 in een interview met De Groene Amsterdammer).

Het dansgroepje viel tijdens hun verblijf in Amsterdam uit elkaar. Jones werd gevraagd door Sieto en Marijke Hoving voor hun cabaretgezelschap Tingel Tangel en bleef zo in Nederland. Bij het grote publiek werd Donald Jones eind jaren vijftig bekend door de VARA-televisieserie Pension Hommeles en werd daarmee de eerste zwarte televisiester van Nederland. Zijn Amerikaanse accent en zijn beweeglijkheid werden zijn handelsmerk. Hij was zeer gekant tegen apartheid, maar zat er niet mee dat hij vooral werd 'getypecast'. Zo verwierf hij het predikaat 'beroepsneger', een zwarte artiest die voldeed aan het beeld van de neger zoals dat bij veel blanken leefde en wel omschreven is als 'blij, met een hagelwitte schaterlach, soepel in de heupen en op sterke lange benen'.

Hij zong in Pension Hommeles zijn bekendste liedje: 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen' van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Later danste en speelde hij in de revues van Snip en Snap en van André van Duin. Ook gaf hij danslessen en coachte hij jong talent. Zijn mooiste toneelrol speelde hij in De fantast (1987). In dit stuk speelden Jones en John Kraaijkamp sr. twee oude mannen op een bankje in Central Park. In de jaren zestig was hij korte tijd getrouwd met actrice en cabaretière Adèle Bloemendaal. Zij kregen een zoon, John Jones (1963), die in de jaren negentig bekendheid verwierf als stand up-comedian en televisiepersoonlijkheid. Donald Jones werd 72 jaar.

In november 2004 overleed Donald Jones op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Film

  • Murder at 1600 (1997) - Verslaggever C
  • Sam Sam televisieserie - Meneer De Waard (Afl., Plaats vergaan, 1994 en Daar gaat de bruid, 1996)
  • Indigo (Video, 1996) - Beveiliger/Zwerver
  • Dolly Dots televisieserie - Spencer (1983)
  • Pipo de Clown televisieserie - Mik (1958-1964, 1966-1968,1970-1980)
  • Grijpstra & De Gier (1979) - Habberdoedas van Meteren
  • Pretfilm (1976)- Verschillende rollen
  • Bezeten - Het gat in de muur]] (1969) - Otto Fabian
  • Mik & Mak televisieserie - Mik (1962-1963)
  • Pension Hommeles televisieserie - Dinky (1957-1959)

Bronnen