Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

TitelDon Carlo
Oorspronkelijke titelDon Carlos
ProducentNationale Reisopera
DisciplineMuziektheater
OnderwerpOpera
Premièredatum13 september 1996
Seizoen1996/1997
LocatieTwentse Schouwburg, Enschede
ProductierecordCatalogus Theatercollectie
Gebaseerd opDon Carlos - Giuseppe Verdi

Don Carlos is een opera in vijf bedrijven van Giuseppe Verdi op een Frans libretto van Camille du Locle en Joseph Méry, gebaseerd op het toneelstuk Don Karlos, Infant von Spanien van Friedrich Schiller.

Wereldpremière: 11 maart 1867, L'Opéra de Paris, Parijs

Op 4 juni 1867 werd deze opera onder de naam Don Carlo in een Italiaanse vertaling door Achille de Lauzières, voor het eerst uitgevoerd in de Royal Opera House, Londen. Verdi zou de dit werk nog meerdere malen herzien en laten vertalen, waarbij de meest uitgevoerde Italiaanse versie op 10 januari 1884 in het Teatro alla Scala te Milaan voor het eerst werd uitgevoerd.

Deze voorstelling betreft de Italiaanse versie.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Muzikale uitvoering: Koor van de Nationale Reisopera en Orkest van het Oosten


   Kostuums


   Zie voor verdere details: Opera-archief.nl


   Bronnen