Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Dolly Bouwmeester 365247.jpg

NaamDolly Bouwmeester
Volledige naamAdolfina Geertruida Marie Julie Henriëtte Bouwmeester
Geboortedatum19 april 1913
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Overlijdensdatum8 november 1986
Overlijdensplaats Leiden
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0100473

Dolly Bouwmeester (1913 - 1986) was een Nederlands actrice.

Biografie

Bouwmeester werd geboren als dochter van violist Ludovicus Adolphus Bouwmeester en pianiste Julie Marie Arpeau. Ze was de tweelingzus van Loutje Bouwmeester en jongere zus van Lily Bouwmeester. Haar oudere zus werd een bekend actrice in het theater en in 1927 besloot de tiener Dolly in haar voettreden te stappen. Ze debuteerde op veertienjarige leeftijd bij het Rotterdams-Hofstad Toneel in het blijspel Het premielot, waarin ze een jongensrol speelde. De volgende jaren was zij verbonden aan het Nederlands-Indisch Toneel, waarin ze werkte voor Cor Ruys en vooral optrad in blijspelen. Ze sloot zich aan bij het toneelgezelschap van Cor van der Lugt Melsert en werd door Adolphe Engers gevraagd om een rol te spelen in een experimentele geluidsfilm, genaamd Finale. Er was echter een groot gebrek aan geld en de opnames leden daar dusdanig onder, dat de film uiteindelijk niet afgemaakt kon worden.

Desondanks maakte Bouwmeester nog hetzelfde jaar haar filmdebuut. Ze speelde de hoofdrol in een andere experimentele geluidsfilm, De Sensatie der Toekoms] (1931). In september 1931 was ze aangesloten bij het toneelgezelschap van Louis Davids en speelde naast hem en Corry Vonk in het toneelstuk In 't witte paard. In 1935 speelde ze de titelrol in de film Fientje Peters, Poste Restante. Het werd echter geen succes. Ze trouwde nog hetzelfde jaar met John Jackson, nam zijn achternaam aan en emigreerde naar Londen. Hiervoor gaf ze tevens haar loopbaan in het theater bij Eduard Verkade op. Ze bleef in Londen wonen tot Jacksons overlijden. Hierna keerde ze terug naar Nederland, waar ze in 1986 overleed op 73-jarige leeftijd. Tijdens haar verblijf in Engeland speelde ze nog een bijrol in de B-film The Jack of Diamonds (1949).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Film

  • 1931 De Sensatie der Toekomst
  • 1935 Fientje Peters, Poste Restante - Fientje Peters
  • 1949 The Jack of Diamonds - Giselle

Bronnen