Docent Drama

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een docent drama geeft les in toneelspel (drama).

Een docent drama kan lesgeven op het voorgezet onderwijs, op MBO opleidingen of op HBO opleidingen met betrekking tot theater of kan theater maken of les geven in een Centrum voor de Kunsten.

De docent drama die lesgeeft op een theateropleiding (bijvoorbeeld de opleiding Sociaal Cultureel Werk Theater of een opleiding op de Kleinkunstacademie) leert zijn leerlingen alle facetten van het toneelspel (waaronder het bewust worden van hun lichaam, stemexpressie en improviseren) en leert zijn leerlingen zich daarmee ook meteen op fysiek en mentaal gebied te ontwikkelen op het gebied van theater en zelfbewustzijn.

Na vier jaar op de theateropleiding in Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Zwolle en Arnhem kunnen de studenten, na het behalen van hun diploma, aan de slag als acteur, drama-docent, drama-therapeut of theatermaker.

Een docent drama kan naast zijn werk op een theateropleiding of op een Centrum voor de Kunsten op MBO of HBO opleidingen zonder directe link met theater dramalessen geeft. Zo kan de dramadocent bijvoorbeeld op een opleiding tot therapeut helpen met het onwikkelen van gesprekken door les te geven in rollenspel.

Daarnaast kan de docent drama ook toneellessen geven op basisscholen om kinderen zo te helpen zekerder van zichzelf te worden en samen te gaan werken.