De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDirk Buwalda
Geboren5 februari 1947
Overleden2 februari 2009
BeroepFotograaf

Theaterfotografie

Andrea Schermoly in Caterpillar (Rush) van NDT II, 2004. Foto: Dirk Buwalda Foto: Dirk Buwalda

Foto's: Dirk Buwalda. Collectie TIN

Biografie

Dirk Buwalda was als fotograaf geïnteresseerd in de mens en zijn passies. Hij heeft veel reportages gemaakt, waarvoor hij over de hele wereld heeft gereisd, op zoek naar het verhaal van de mens. Als dansfotograaf richtte hij zijn lens niet graag op de daadwerkelijke voorstelling, maar juist op het repetitieproces. Zijn aantrekkingskracht hiertoe ontstond vanuit zijn fascinatie voor het vak van de danser, volgens hem één van de zwaarste beroepen in de wereld. Het interessante aspect van de dans kwam volgens hem dus niet naar voren in het theater, waar de dansers perfect de choreografie moeten dansen en hun emoties onder controle hebben, maar tijdens het proces naar de voorstelling, waar de dansers zoeken, proberen en creëren. Het harde werken en de enorme inspanning die de dansers leveren is wat Buwalda zo fascinerend vast heeft gelegd.

Buwalda heeft van 1992 tot 2006 de repetities van het Nederlands Dans Theater (NDT) bijgewoond en deze in sprekende zwart/wit beelden vastgelegd. Buwalda benaderde de repetities in eerste instantie op journalistieke, documentaire wijze. De foto’s tonen de dansers in hun creatieve proces en worden hierbij niet gestuurd door opmerkingen van de fotograaf. In een latere fase is Buwalda wel met de dansers gaan samenwerken om in een meer gecontroleerde omgeving te fotograferen naar aanleiding van thema’s uit de choreografie. Uit deze foto’s spreekt dezelfde intensiteit als uit de repetitiefoto’s. Het zijn echter ook beelden die op zichzelf kunnen staan en minder een deel van het proces tonen.

De nadruk in de repetitiefoto’s ligt op de emoties en inspanningen van de dansers. De beelden tonen het harde werk van de dansers die hun leven wijden aan de kunst. Het rauwe stadium waarin de choreografie zich bevindt, wordt weerspiegeld in de grofkorrelige beelden met veel grijstonen. Door middel van veel close-ups en mediumshots komt de nadruk te liggen op de persoonlijke emoties en valt de achtergrond, de repetitieruimte, grotendeels weg. De beelden bezitten een grote emotionaliteit die wisselt tussen momenten van vermoeidheid, intensiteit, pijn, opperste concentratie, kwetsbaarheid, verwondering, vreugde en voldoening. De emoties die op het toneel geheel onder controle zijn, worden nu wel zichtbaar.

Ondanks dat Buwalda zich het liefst met de repetitie bezig hield, heeft hij ook scènefoto’s gemaakt. Deze zijn voornamelijk van het NDT, maar Buwalda heeft ook voor andere dansgezelschappen en poppentheater gefotografeerd. Deze foto’s richten zich minder op de emoties van de dansers en acteurs en meer op de voorstelling zelf. De beelden zijn overzichtelijker en de extreme close-up wordt bijna niet toegepast. Het uitzonderlijke van Buwalda’s werk ligt echter in de repetitiefoto’s, waarmee hij een bijzonder openhartige blik in de wereld achter de schermen geeft.

Opdrachtgevers

Dirk Buwalda heeft onder andere gefotografeerd voor:

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Fotografie Dirk Buwalda

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Fotocollectie Theater Instituut Nederland
  • Iris van Vliet, 'Belicht. Theaterfotografie in Nederland van 1945 tot 2011' Masterscriptie UvA Theaterwetenschap, 2011.
  • Jirí Kylián, Moves : the Netherlands Dans Theater photographed by Dirk Buwalda. Uitgeverij De Verbeelding, 2006