Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Die Zauberflöte - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenDiverse
Libretto (met teksten van)Emanuel Schikaneder
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
Wereldpremière op30 september 1791
Wereldpremière teTheater auf der Wieden, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

In deze opera haalt de Koningin van de Nacht prins Tamino over om haar dochter Pamina uit gevangenschap onder hogepriester Sarastro te redden; in plaats daarvan leert hij de hoge idealen van de Sarastro-gemeenschap kennen en probeert hij zich erbij aan te sluiten. Afzonderlijk, en dan samen, ondergaan Tamino en Pamina zware inwijdingsproeven, die eindigen in triomf, waarbij de koningin en haar cohorten worden overwonnen. De aardse Papageno, die Tamino vergezelt op zijn zoektocht, faalt volledig voor de beproevingen, maar wordt toch beloond met de hand van zijn ideale vrouwelijke metgezel, Papagena.

Verdere informatie

Een zeer populaire opera, of eigenlijk Singspiel, (een Duits opera-genre met gesproken dialogen) van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 620) in twee bedrijven. Het libretto was van Emanuel Schikaneder, een theaterondernemer die de eerste opvoering ensceneerde en op 30 september 1791 in zijn Theater auf der Wieden in Wenen in première bracht.
Het libretto is gebaseerd op talrijke bronnen, waarvan het sprookje Lulu oder die Zauberflöte van August Jacob Liebeskind, verschenen in de sprookjesbundel Dschinnistan van de Duitse schrijver Christoph Wieland (1733-1813), de belangrijkste is.

In het Engels spreekt men van The Magic Flute, in het Frans La Flûte enchantée en in Nederland kan men de vertaling De Toverfluit tegenkomen.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds eind negentiende eeuw.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Zauberflöte '

...meer

Zie ook