Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Die Meistersinger von Nürnberg - Richard Wagner

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenHistorische traditie van de Duitse minne- en meesterzangers
ComponistRichard Wagner
Wereldpremière op21 juni 1968
Wereldpremière teBayerische Staatsoper München
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Walther is verliefd op Eva, de dochter van Meister Pogner, een goudsmid. Zij wil ook hem, zo wordt gaandeweg duidelijk, maar ze houdt aanvankelijk de boot af omdat degene die haar krijgt een Meistersinger moet zijn. In een zangwedstrijd kan iedereen die een oogje op haar heeft zich trachten te bewijzen. Uiteraard wint Walther met een prachtig lied en verliest zijn rivaal Sixtus Beckmesser, die als man voor Eva minder appetijtelijk is. Bovendien is Sixtus de 'Merker'; hij vervult met genoegen de rol van degene die overtredingen tegen de regels bij het zingen 'aanmerkt'.

Muzikaal beweegt het werk zich op een hoog niveau. Met name de figuur van Hans Sachs wordt fraai in de muziek uitgewerkt, bijvoorbeeld in het voorspel tot het derde bedrijf dat zijn beschouwelijke aard onthult. Een ander hoogtepunt is het slottoneel van het tweede bedrijf, waarin de burgers van Neurenberg met elkaar in gevecht raken, de zogenaamde Prügelszene. Ze vechten met elkaar op het motief van het mislukte lied van Beckmesser, totdat ineens het orkest het motief van Walthers lied inzet. Nadat de nachtwaker nog een keer heeft gewaarschuwd dat het nu rustig moet blijven, komt het bedrijf aan zijn eind.

Verder informatie

Die Meistersinger von Nürnberg is een Duitse opera van Richard Wagner op een libretto van de componist zelf, gebaseerd op de historische traditie van de Duitse minne- en meesterzangers.

Wereldpremière: 21 juni 1868, Bayerische Staatsoper te München

Zie verder Wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Meistersinger von Nürnberg '

...meer