Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Die Entführung aus dem Serail - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opBelmonte und Constanze van Georg Friedrich Bretzner (1780)
Libretto (met teksten van)Johann Gottlieb Stephanie
Wereldpremière op16 juli 1782
Wereldpremière teWiener Burgtheater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Bedrijf I Belmonte is op zoek naar zijn geliefde Constanze, die door zeerovers is ontvoerd, samen met haar kamermeisje, Blondchen, en Belmontes vroegere bediende, Pedrillo. Aangekomen voor een groot paleis ondervraagt Belmonte Osmin, maar hij komt bitter weinig te weten. Hij ontdekt alleen dat Osmin een diepe haat koestert voor Pedrillo, die nu tuinier is. Belmonte ontmoet Pedrillo, die hem tot zijn vreugde vertelt dat Constanze het relatief goed maakt als gevangene van de pasja. De pasja doet hard zijn best om haar hart te veroveren, maar Constanze blijft Belmonte trouw. Pedrillo zal Belmonte aan de pasja voorstellen als een beroemd architect die graag voor hem zou werken. Op die manier kan hij het paleis binnendringen

Bedrijf II Osmin probeert Blondchen te verleiden, maar tevergeefs. Selim boekt evenmin veel vooruitgang bij Constanze en dreigt haar te martelen als ze zijn wensen niet vervult. Pedrillo licht Blondchen in over de ontsnapping die gepland is voor die nacht. Hij weet Osmin, het belangrijkste struikelblok, dronken te voeren en Constanze en Belmonte te verenigen.

Bedrijf III Op het laatste moment loopt het toch nog mis. De vier worden gegrepen door de triomfantelijke Osmin. Belmonte legt de pasja uit dat hij een invloedrijke edelman uit Spanje is, waarna blijkt dat Belmontes vader een van de grootste vijanden van Selim is en de pasja groot leed toebracht. Uit wraak beveelt de pasja om hen alle vier terecht te stellen. Voor ze weggevoerd worden, herziet hij echter zijn mening. Selim besluit dat hij niet wil handelen zoals zijn vijand en laat de vier vrij.

Verdere informatie

Il serraglio = Die Entführung aus dem Serail (KV 384), is een zangspel (Singspiel) van Wolfgang Amadeus Mozart in drie bedrijven op een libretto van Johann Gottlieb Stephanie, gebaseerd op Belmonte und Constanze van Christoph Friedrich Bretzner (1780).

Wereldpremière 16 juli 1782 Wiener Burgtheater, Wenen

Zie verder Wikipedia

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Entführung aus dem Serail '

...meer