De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick van den Toorn
Volledige naamRichard Michael (Dick) van den Toorn
Geboren13 mei 1960
Haarlem
BeroepActeur
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Dick van den Toorn (1960) is een Nederlandse acteur. Hij speelde in 1978 in Nederlandse oorlogsfilm Pastorale 1943, maar werd vooral bekend als Otto Drissen en Thijs van der Hoed in Wim T. Schippers' series De Lachende Scheerkwast, We Zijn Weer Thuis en Op zoek naar Yolanda.

In 1995 had hij de hoofdrol van Gert Verderrie in de VPRO-serie Jakkes!. Later werd hij vooral bekend als Fats in de komedieserie Loenatik en de film Loenatik de Moevie. Verder speelde hij in in de comdeyserie M'n dochter en ik en Auberge De Vlaamsche pot. Deze laatste was het vervolg op In de Vlaamse pot. En had hij een gastrol in Baantjer (aflevering De Cock en de moord met 43 messen)

In 2007 won hij De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende prestatie, voor zijn rol als Knoop in Lang en Gellukig van het RO Theater, geschreven door Don Duyns en geregisseerd door Pieter Kramer. In 2008 vertolkte hij op de Parade Anton Heijboer in de voorstelling Groeten uit Den Ilp. In 2010 speelde Van Den Toorn wederom Knoop, ditmaal in de film Lang en Gelukkig.

Sinds 2001 neemt Van den Toorn de rol van WellesPiet op zich. Deze Piet is te zien tijdens de intocht en dagelijks in die periode bij het Sinterklaasjournaal.

Hij is de zoon van actrice Kitty Janssen.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de productie productie

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met acteur, schrijver en regisseur Ton Kas

Idem de voorstelling die hij samen met actrice Debbie Korper heeft geproduceerd

Externe Links

Bronnen