De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick Rienstra
Volledige naamDauwe Auke Anne (Dick) Rienstra
Geboren9 februari 1942
Assen
IMDb-profiel


Biografie

Dick Rienstra (1941) is een Nederlands zanger en acteur woonachtig in Vianen (Utrecht). Aanvankelijk was zijn plan onderwijzer te worden. Tijdens zijn studie aan de kweekschool in Assen maakte hij in 1959 zijn radiodebuut in KRO's "Springplank" waarin hij als zanger optrad. Hiervan maakte hij in 1963 (hij was toen twee jaar als onderwijzer werkzaam geweest) zijn beroep. Hij ging meewerken aan tal van radio- en televisieuitzendingen op het gebied van amusementsmuziek (NCRV musicals, "Acht plus", "Willy en Willeke", "Ik hou van Hollands", "Studio Anno", "Op losse groeven", etc.) en was ook discjockey. In het theater stond hij in revues, musicals en volksstukken. Hij speelde rollen in televisiedrama en voor de film, terwijl hij in de jaren zeventig af en toe weer voor de klas stond. Met Martin Käfig vormde hij na 1970 enige tijd het zangduo "De Jantjes", dat in 1974 met "Toedeloe" een hit scoorde. Dick Rienstra zette ook solistisch enkele nummers op de plaat, waaronder "Is dit mijn leven" en "Jouw lach", en werkt met een internationaal repertoire.

Onder het pseudoniem Floris VI zong hij in 1966 het nummer "Ze nemen me eindelijk mee, ha-haaa!" wat een vertaling is van het nummer "They're coming to take me away"...

Onder zijn eigen naam zong hij de nummers: "Is dit m'n leven", "Waarom toch, waarom", "Shaken met Shakie" (met Connie van Bergen).

In 1977 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival met het liedje "Jouw lach". Hij werd 5e.

Op televisie verscheen hij in de producties De kleine waarheid, Baantjer, De Fabriek], Medisch Centrum West, De Laatste Carrière, Twaalf steden, dertien ongelukken , Spangen,De klucht, Drie is teveel en in de serie Het meisje met de blauwe hoed speelde hij de rol van Soldaat Haverkamp. In 2009 speelde hij de rol van Buurman van Herwijnen in Zeg 'ns AAA.

Ook speelde hij in afleveringen van Bassie en Adriaan als inspecteur (later adjudant) Van der Steen. Omdat de serie Bassie & Adriaan en de Verdwenen Kroon zich grotendeels afspeelde op een bureau van de Rijkspolitie, werd Van der Steen adjudant. De Rijkspolitie kende namelijk geen rang van inspecteur.

  • Bassie & Adriaan en De diamant (1979-1980)
  • Bassie & Adriaan en De huilende professor (1982)
  • Bassie & Adriaan en De verdwenen kroon (1988)

Hij had een rol in de films: "A bridge too far", "Soldaat van Oranje", "Flodder in Amerika", Sinterklaas en het Uur van de Waarheid (als commissaris) en Who am I" (met Jackie Chan).

Trivia

Dick Rienstra is getrouwd met danseres Toos Waldman en de vader van soap-acteur Robin Rienstra. Dick Rienstra speelde de rol van Maurice in de Musical Belle en het Beest in Scheveningen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen