Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick Leutscher
Geboren1931
Overleden2013
BeroepDocent, Dramaturg
DisciplineMuziek, Toneel


Biografie

Dick Leutscher (1931-2013) was een Groningse musicoloog en lang leraar aan het Conservatorium van die stad. Leutschers belangstelling ging echter veel verder dan de muziek. In wezen hadden alle kunstvormen zijn interesse en bemoeide hij zich er graag tegen aan als de politiek, naar zijn mening, deze sector weer eens in de steek liet of onvoldoende steunde. De auteur van de rubriek Woest en Ledig in het Nieuwsblad van het Noorden kenschetste Leutscher bij zijn overlijden als volgt: ' Leutscher is een van de meest merkwaardige figuren die ik (..) ben tegengekomen. Hij was een spin, luis in de pels van politici en journalisten, een veel geziene figuur in Groningen, een drammer, een onuitputtelijke bron vol kennis, achtergronden, complotten en onheilstijdingen'. Zijn kennis van zaken bestreek ook de theaterleven. Toneel, ballet, opera, hij wist er alles van. Kind aan huis was hij in menig Europees theater waar hij toegang had tot in de hoogste artistieke en zakelijke kringen. Er werd graag een beroep op hem gedaan om ideeën aan te dragen.

Dat resulteerde o.a. in dramaturgadviseur, eerst bij het Rotterdams Toneel en later bij Toneelgroep Centrum. Het was door zijn toedoen dat het enige toneelstuk van (toen nog) G.K. van het Reve in Rotterdam, onder regie van Ton Lutz werd opgevoerd, want met Reve was hij uiteraard ook al bevriend.

In Groningen verzette hij zich hevig tegen de afbraak van De Harmonie, een concertzaal met de zelfde vorm en akoestiek als die van de Wiener Muziek Verein. Als iemand dat kon weten was het Leutscher wel. Het protest was echter te vergeefs. Zijn onvrede stak hij niet onder stoelen en banken. Het siert het gemeente bestuur dan ook dat in latere jaren hem het ere burgerschap van de stad werd verleend. Aan een lastpost, die altijd het belang van kunst en cultuur diende in de meest ruime zin. En dat was bij Leutscher inderdaad heel erg ruim.

Bij de uitvaart van Ton Lutz verzorgde hij de muziek door zijn pianospel.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bron