Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick Heinz
Geboortedatum10 september 1935
Overlijdensdatum27 juli 2021
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepTheatertechnicus, Productieleider

Biografie

Dick Heinz (1935-2021) was een markante Nederlandse theatertechnicus, productieleider en technisch leider. Zijn vader werkte als operateur en belichter in Musis Sacrum te Baarn, maar hij begon zijn loopbaan in 1954. Hij werkte als all-round technicus bij diverse revuegezelschappen en het Ballet der Lage Landen.

Na een opleiding elektrotechniek en fijnbankwerken kwam hij als theatetechnicus in dienst hij bij het Nederlands Ballet, was hij vervolgens de eerste technicus bij het Nederlands Dans Theater in 1959 en werkte vervolgens bij de toneelgezelschappen Ensemble, Zuidelijk Toneel Globe, Studio, Publiekstheater, de De Appel en Theater van het Oosten en diverse theatergebouwen. Daarnaast echter werd hij bij diverse andere gezelschappen en bijzonder producties incidenteel als technicus gevraagd hetgeen hem bij zijn collega's de bijnaam 'schnabbelkoning' opleverde.

In 1993 ging Dick op 57 jarige leeftijd met de VUT, een in die dagen bestaande regeling voor vervroegd pensioen. Maar hij bleef actief als veel gevraagd theatertechnicus en richtte daartoe de stichting Art Support op, een instelling die zich richtte op het theatertechnisch en productioneel ondersteunen van grote en kleine theaterproducties. Deze organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke organisator van theaterevenementen en uitzendbureau van theatertechnici. Belangrijke klanten waren o.a. het Holland Festival en het Holland Festival Oude Muziek, Companions BV, Opera Ahoy en diverse andere producenten van grote openings- en festival evenementen en culturele manifestaties.

Het is inmiddels ruim 20 jaar geleden sinds Dick Heinz officieel met pensioen ging, maar stelde sindsdien zijn overweldigende kennis en ervaring beschikbaar aan grote en kleine producenten van theater en live-evenementen en stond klaar met raad en daad voor talentvolle jonge theatertechnici.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd voor het ontwerpen van het licht, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Freule Julie - Toneelgroep De Appel - 1984-08-29
Erasmus en de muziek - Holland Festival Oude Muziek Utrecht - 1986-08-30
Het zilvermeer - Handke-Weiss Gezelschap - 1986-12-23
Les liaisons dangereuses - Theater aan de Rijn - 1987-10-03
Kortsluiting - Theater aan de Rijn - 1987-11-19
Tussenspel - Theater aan de Rijn - 1987-11-19
Liefhebber - Toneelgroep Amsterdam - 1992-03-31
Lady Windermere's Fan - Toneelgroep Amsterdam - 1992-04-01

Trivia

  • Dick Heinz heeft een zoon, Marc Heinz, die eveneens theatertechnicus is geworden en zich voorts heeft ontwikkeld tot een belangrijke Nederlandse lichtontwerper.
  • Zijn oom was Henk Voskuilen, indertijd toneelmeester in de Stadsschouwburg Haarlem
  • Zijn neef Gerard (zoon van Henk ) werkte ook als theatertechnicus bij onder andere Toneelgroep Theater, het Nieuw Rotterdams Toneel en later weer bij Theater van het Oosten.
  • Dick Heinz ontving de z.g. Zilveren en later de Gouden Krommer van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Dick Heinz werd bij zin afscheid in 1993 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Interview door Koen Koch, gepubliceerd in het blad Zichtlijnen, jaargang 2013, nummer 146; een uitgave van de Vereniging voor Podiumtechnologie