Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Diana Lebacs (1947) is een actrice en schijfste, geboren op Curaçao. Zij volgde na de HBS een opleiding voor onderwijzeres. Zij behaalde haar graad als Master of Education in de Papiamentse taal en Letteren aan de Universiteit van Curaçao. Als kind al was ze gefascineerd door toneel, zang, schrijven, vertellen en tekenen. In 1971 debuteerde ze met haar Nederlandstalige jeugdroman Sherry, het begin van een begin. Vanaf 1974 ging ze ook in het Papiamentu schrijven. Als eerste Antilliaanse auteur ontving ze in 1976 een Zilveren Griffel voor Nancho van Bonaire, het eerste deel van de vierdelige Nancho-serie. Ze is sinds de jaren ’70 betrokken bij onderwijsinnovatie en ontwikkelingswerkzaamheden op het gebied van leermiddelen en leesboeken, was in de jaren ’70 Papiamentu coordinator op de Piarschool en schoolleider van het Kolegio Erasmo begin jaren ‘90. Lebacs eerste boek voor volwassenen De langste maand verscheen in 1994, een tweede druk in 2005. In 2007 publiceerde zij Muziek voor halfverhongerden in de bundel Caribische verhalen voor volwassen, in samenwerking met Surinaamse en Caribische schrijfsters getiteld Waarover wij niet moeten praten; Vrouwen aan het woord. Beide boeken verschenen bij In de Knipscheer.

Voor het Kinderboeken- en Kinderfilmfestival 1997 werd haar boek Lichten boven klein Bonaire in opdracht van Stichting N.A.N.A. herdrukt en vertaald en uitgegeven in het Papiamento en Papiamentu. Lebacs vertaalde voor het N.A.N.A. Kinderboekenfestival ook boeken van andere auteurs in het Papiamentu. In 2001 schreef Lebacs in opdracht van Stichting N.A.N.A. het festivalboekje Caimins geheim. Dit boek werd in 2003 bekroond met de Prins Bernhard Fonds Cultuurprijs Nederlandse Antillen en Aruba voor jeugdliteratuur. Ze vertaalde in 2002 het festivalboek De Verhalenboot in het Papiamentu. Meest recente werken van Diana Lebacs zijn het jeugdboek Waar is Olivier? (Sembra Buki, 2010) en de jeugdroman Ubuntu (Sembra Buki, 2010). Meer over Diana Lebacs kunt u lezen op haar website.

Vertelcarrière

Diana Lebacs maakte in de jaren ‘70/80 deel uit van de vertelgroep Grupo Kuentanan Krioyo die onder leiding stond van de Belgische regisseur Tone Brulin. Het vertellen van Nanzi verhalen ging verder onder Corrie van Heyningen die een serie tv. kinderfilms maakte van de meest bekende Nanzi verhalen. Daarnaast trad zij op als solo verteller op de Vertelboot in Amsterdam, in de Kinderboekenweek van de Stichting Schrijvers School Samenleving, het NANA Kinderboekenfestival, De Caribische Letterendag, het 25e IBBY Vertelfestival, Schrijvers 2000 Suriname, en andere evenementen.

Zelf schrijft en regisseert zij ook theaterstukken voor volwassenen en kinderen. Enkele van haar eigen toneelwerken: Buchu Wan Pia Fini (geëngageerd toneel voor jong en oud/1974); Robin en de ReuzeRobot (kindertheater/1985); Flor di Kuskus ofwel De Bloem op de Vuilnisbelt (kindertheater/1994); Mente a kue Ala (familie drama met als thema de ziekte van Alzheimer/2011).

Zie ook wikipedia.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Ilushon di anochi - Cultureel Centrum Curacao - 1968-01-20
Seis den Un = Zes in één - Orangemelted - 1990-10-24
Seis den Un = Zes in één - Orangemelted - 1990-10-24
Hot Flashes - Seis den Un - 1993-09-30

Trivia

  • Diana Lebacs is getrouwd met Pacheco Domacassé, voormalig hoofd Dienst Culturele Zaken Curaçao, scriptwriter en regisseur. Geboren op Bonaire.
  • Zij heeft een dochter: Melinda Karenina Domacassé.
  • Haar moeder is: Esther Amalia Doelwijt uit Suriname.
  • Haar vader is: Willem Melchior Lebacs (Curaçao-Indonesië).
  • Diana is de oudste uit een gezin van 6 kinderen: ze heeft 1 zus en 4 broers.

Bronnen