Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Der fliegende Holländer - Richard Wagner

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelDer fliegende Holländer
Overige inspiratiebronnenDe legende van de spookschip De vliegende Hollander door Heinrich Heine
Libretto (met teksten van)Richard Wagner
ComponistRichard Wagner
Wereldpremière op2 januari 1834
Wereldpremière teKönigliches Hoftheater, Dresden
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het centrale thema van deze opera is verlossing door liefde. Het verhaal speelt zich af aan de kust van Noorwegen, waar kapitein Daland beschutting zoekt voor een storm.
Hij ontmoet daar de "Holländer" die van zijn vloek vertelt over de zeeën te moeten zwerven en alleen eens in zeven jaar aan land te mogen om een vrouw te vinden die hem trouw zweert, waardoor de vloek opgeheven wordt. Hij vraagt de dochter van Daland ten huwelijk. En uiteindelijk blijft zij hem trouw door zich in de golven te werpen.

Zie voor het verhaal verder op wikipedia

Verdere informatie

Wagner schreef deze compositie oorspronkelijk als een eenakter (dus zonder pauzes). Hij wou breken met de traditionele verdeling over aktes. Tegenwoordig vindt opvoering meestal plaats in drie aktes.

Zie voor de onstaansgeschiedenis en verdere details over de compositie en uitvoeringspraktijk wikipedia in het Nederlands en uitgebreider op wikipedia in het Duits.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Der fliegende Holländer '

...meer