Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Der Schauspieldirektor - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Libretto (met teksten van)Johann Gottlieb Stephanie
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
Wereldpremière op7 februari 1786
Wereldpremière teSchloss Schönbrunn, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Impresario Frank en zijn vriend Buff zijn op zoek naar een nieuwe cast voor hun volgende productie. Buff zelf zal al een rol voor zich nemen. Het probleem is dat er te weinig kapitaal is om de productie te financieren. Bankdirecteur Eiler wil het geld voorschieten op voorwaarde dat Frau Pfeil een rol krijgt. Verder komen Herr Vogelsang, Frau Herz en Frau Silberklang auditie doen voor de zangrollen. Herr Herz, Frau Krone en Frau Vogelsang doen auditie voor de andere rollen.

Na tot een consensus gekomen te zijn wie welke rol speelt, treedt er discussie op over het financiële. Niemand wil minder verdienen (zelfs niet evenveel) als een andere en alweer treedt een discussie op. Uiteindelijk wil Frank zelfs de ganse productie annuleren.

Uiteindelijk zegt Frank dat kunstenaars onderling overeen moeten komen en elkaar niet moeten wedijveren. Zij die zichzelf steeds voorrang geven, maken zelfs de grootste kunstenaar klein. Uiteindelijk is het niet de kunstenaar, maar de toeschouwer die bepaalt wie de beste en grootste kunstenaar is.

Informatie

Der Schauspieldirektor (KV 486) is een Duits Singspiel in één bedrijf van Wolfgang Amadeus Mozart op een libretto van Johann Gottlieb Stephanie.
Wereldpremière: 7 februari 1786, Schloss Schönbrunn, Wenen.
Er bestaat ook een gereviseerde versie met tekst van Louis Schneider
Zie verder de door Google uit het Engels naar get Nederland vertaalde Wikipedia.
Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Der Schauspieldirektor '