Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Der Bettelstudent - Karl Millöcker

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opLes noces de Fernande - Victorien Sardou, The Lady of Lyons - Edward Bulwer-Lytton
Libretto (met teksten van)Richard Genée, Friedrich Zell
ComponistKarl Millöcker
Wereldpremière op6 december 1882
Wereldpremière teTheater an der Wien, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in Krakow, Polen in het jaar 1704.

Kolonel Ollendorf zoekt wraak op Laura Nowalska, die hem met haar fan afwees, beledigd door zijn avances. Laura's moeder verklaart dat alleen een Pool en een edelman haar schoonzoon kan zijn. Hij laat een ogenschijnlijk berooide student en zijn vriend (Symon en Janicki) vrij om zich voor te doen als miljonair en zijn assistent, om de failliete maar eerbiedwaardige Nowalska-familie te verleiden. Laura gaat akkoord met Symon te trouwen, en Janicki wordt verliefd op Laura's zus.

Act 2 Het geld dat de kolonel aan Symon heeft geleverd, is zo goed als op en hij kan de schijn van adel niet meer volhouden. Hij en Laura hebben oprechte gevoelens voor elkaar ontwikkeld en hij worstelt met de beslissing om haar de waarheid te vertellen. Hij schrijft een brief waarin hij de list bekent. De kolonel voelt dat de brief het complot zal beëindigen en overtuigt Laura's moeder om het niet te openen. Als de huwelijksceremonie voorbij is, onthult de kolonel de waarheid over Symon, die vervolgens uit het paleis wordt verdreven.

Act 3 Symon overweegt zelfmoord, wanneer zijn vriend Janicki onthult dat hij een Poolse officier is en deel uitmaakt van een groep patriotten die van plan zijn de citadel te veroveren en koning Stanislaus te herstellen. De gouverneur-generaal ontdekt dat Janicki de verblijfplaats van de Poolse groothertog kent en koopt hem om met 200.000 daalders om zijn locatie aan de Oostenrijkers te onthullen. Janicki vraagt ​​Symon om zich voor te doen als de groothertog totdat het geld voor zijn gevangenneming kan worden betaald. De plot slaagt. In ruil daarvoor wordt hij geridderd door koning Stanislaus en aanvaard door zijn vrouw en schoonmoeder.

Verder informatie

Der Bettelstudent is een Weense operette van Karl Millöcker in drie akten op een libretto van Friedrich Zell en Richard Genée en is gebaseerd op het Franse toneelstuk Les noces de Fernande van Victorien Sardou en het Engelse stuk The Lady of Lyons van Edward Bulwer-Lytton.

Wereldpremière: 6 december 1882, Theater an der Wien, Wenen

In het Nederlandse komt men ook de titel De arme student tegen.

De operette werd een aantal malen verfilmd. Zie voor verdere details wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Der Bettelstudent '

...meer