De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theaterfotografie

Carine Crutzen en Mark Rietman in Raak me aan. Het Toneel Speelt, 2004. Foto: Deen van Meer Helios uit Acts of Light (Wayne's World). Het Nationale Ballet, 2002. Foto: Deen van Meer

Foto's: Deen van Meer

Biografie

Sinds 1988 fotografeert Deen van Meer voor enkele grote gezelschappen als Het Nationale Ballet, Het Toneel Speelt, Toneelgroep Amsterdam, De Nederlandse Opera, Het Zuidelijk Toneel, Dansgroep Krisztina de Châtel, Theater van het Oosten en Joop van den Ende Theaterproducties BV. Van Meer heeft in veel verschillende theaterdisciplines gewerkt: dans - zowel klassiek als modern -, opera, musical en toneel. Hij fotografeert veelal voor grote gezelschappen die al een zekere naam hebben. Ook werkt hij voor het commerciële theater. Voor zijn werk bij Joop van den Ende, reist hij soms de wereld over om musicals te fotograferen.

Deen van Meer is zijn carrière begonnen bij de 'Vrienden van Het Nationale Ballet', waarvoor hij repetities fotografeerde. Zijn foto’s kwamen onder de aandacht van choreograaf en artistiek leider Rudi van Dantzig, die Van Meer daarna vroeg ook de voorstelling zelf te fotograferen. Van hieruit is Van Meer steeds voor meer verschillende gezelschappen gaan fotograferen.

Van Meers foto’s vormen een fotografisch overzicht van een aantal belangrijke gezelschappen in Nederland. Verder zijn zijn foto’s van hoge kwaliteit wat compositie en techniek aangaat. Van Meer heeft zowel in zwart/wit als in kleur geschoten wanneer het zijn analoge werk betreft. Zijn zwart/wit werk wordt gekenmerkt door een neutraal contrast, waardoor er duidelijk herkenbare beelden ontstaan met een heldere tonale structuur. Hij maakt weinig gebruik van bewegingsonscherpte, wat de beelden nog helderder maakt. Ook de duidelijke aandachtspunten en het weinige gebruik van extreme afsnijdingen werken hieraan mee. Zijn digitale werk en analoge kleurenfoto’s zijn helder en veel lichter dan de foto’s die zijn voorgangers maakten. Zijn zwart/wit analoge dansfoto’s zijn vaak nog wel aan de donkere kant; maar er is door de jaren heen een ontwikkeling te zien naar steeds lichter, helderder werk. Anders dan de meeste andere theaterfotografen schiet Deen van Meer in het analoge tijdperk al regelmatig in kleur. Van Meer heeft een goede beheersing van zijn kleurgebruik; waar andere fotografen vaak fletse foto’s afleveren, maakt Van Meer gebruik van felle, sterke kleuren met opvallende beelden als resultaat.

In de verschillende theatervormen komen verschillende kenmerken van Van Meers foto’s naar boven. Daarom zullen de verschillende categorieën, dans-, toneel- en musicalfoto’s, kort apart behandeld worden.

Theaterfoto's

Allereerst zijn theaterfoto’s. Dit zijn zowel close-ups, als medium, als overzichtfoto’s, al naar gelang de gebeurtenissen in het stuk daarom vragen. Van Meer maakt close-ups op emotionele, expressieve momenten, maar neemt evengoed afstand om de onderlinge spanning tussen de personages in treffende composities neer te zetten. Deze aandacht voor compositie is in al zijn werk zichtbaar.

Dansfoto's

Bij zijn dansfoto’s heeft Van Meer veel meer aandacht voor kenmerken als kleur en ritme in de compositie. Dit ritme in het beeld is natuurlijk inherent aan de dans zelf, maar Van Meer weet dit op uiterst treffende wijze vast te leggen. Omdat Van Meer zelf ook heeft gedanst en de klassieke danstaal goed kent, is hij erg goed in het vastleggen van het juiste moment. Zijn dansfoto’s zijn meestal medium- of overzichtshots, waardoor het lichaam van de danser goed tot zijn recht komt. Anders dan in zijn toneelfoto’s maakt hij geen close-ups. Hij benadert klassieke groepen anders dan de moderne groepen die hij vast legt. Zo neemt Van Meer meer afstand bij de klassieke dans door altijd het hele lichaam van de dansers te tonen en vooral vanuit de zaal, het toeschouwerstandpunt, te fotograferen. Dit zijn meer klassieke, conventionele beelden van de dans, die hij vooral in de eerste 10 á 15 jaar heeft gemaakt. Bij modernere en kleinere, experimentele dansgroepen neemt Van Meer wel meer vrijheid om de danser dichter te naderen, waardoor er meer indringende beelden ontstaan.

Musicalfoto's

Wat opvalt aan Van Meers musicalfoto’s, in vergelijking met zijn andere werk, is dat hij hier een stuk conventioneler te werk gaat. De foto’s hebben eenvoudige composities en er ligt meer aandacht op glamourelementen, op decor en kostuums. De foto’s worden nog steeds gebruikt voor promotiemateriaal, maar belanden in programmaboekjes die het uiterlijk hebben van glossy magazines. De nadruk in de foto’s ligt dan ook op het spektakel. Hierbij spelen kleur en duidelijk herkenbare composities een belangrijke rol. De hoofdrolspelers verschijnen prominent in het beeld tijdens herkenbare hoogtepunten in het verhaal; het zijn de meer geijkte plaatjes. Hieruit blijkt dat Van Meer zich effectief aanpast aan de theatervorm waarvoor hij fotografeert. Hij weet de karakteristieke elementen van de verschillende theatervormen duidelijk naar voren te brengen, zo ook met zijn operafoto’s, die veel bravoure uitstralen.

Aan het begin van de 21e eeuw stapt Van Meer over van analoog naar digitaal. In vergelijking met zijn analoge werk, verandert Van Meer vaker en extremer van standpunt, van overzicht naar close-up. Daarnaast is zijn kleurgebruik, vooral bij zijn musicalfoto’s, helder en opvallend. Vaak vervult kleur een aandachttrekkende en focusleggende rol, zoals bijvoorbeeld rode schoenen in een verder redelijk grauw beeld. Ze worden effectief ingezet als sfeerbepalend middel. Van Meers foto’s worden steeds scherper en realistischer en lijken zo de theatrale realiteit dichter te naderen.

Opdrachtgevers

Deen van Meer heeft onder andere gefotografeerd voor:

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Fotografie Deen van Meer

Trivia

Externe Links

Bronnen