Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

Oorspronkelijke titelLa muette de Portici
Libretto (met teksten van)Germain Delavigne, Eugène Scribe
ComponistDaniel Auber
Wereldpremière op29 februari 1828
Wereldpremière teL'Opera Garnier, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt in 1647 en is gebaseerd op een historische gebeurtenis, een Napolitaanse opstand tegen de Spaanse overheersing, die geleid werd door de visser Masaniello. In het libretto wordt aan deze historische kern een verdichtsel toegevoegd.

Hoofdpersoon is het doofstomme vissersmeisje Fenella uit Portici, een havenstadje dicht bij Napels, die de zuster is van de historische leider van de opstand. Zij wordt verleid door prins Alfonso de Arco, zoon van de tirannieke Spaanse onderkoning van Napels, maar daarna wil deze van haar af, omdat hij aan de vooravond staat van zijn huwelijk met de Spaanse prinses Elvira. Alfonso laat Fenella opsluiten, maar zij slaagt erin te ontsnappen. Agenten van Alfonso achtervolgen haar, en dan wordt zij in bescherming genomen door Elvira, die met afschuw verneemt wat haar verloofde heeft uitgespookt.

Met gebarentaal weet Fenella haar broer te vertellen wat er met haar gebeurd is, en dan zweept Masaniello de Napolitanen op tot een opstand tegen de Spaanse tiran. Als zijn aanhangers prinses Elvira kwaad willen doen, neemt Masaniello haar in bescherming uit dankbaarheid voor wat zij voor zijn zuster heeft gedaan.

De revolte wordt ten slotte neergeslagen. De opstandelingen hebben weinig begrip voor het feit dat Masaniello prinses Elvira in bescherming nam. Zij verdenken hem ervan dat hij hun zaak verraden heeft en doden hem.

Verdere informatie

De stomme van Portici is een Franse opera in vijf bedrijven van Daniel Auber op een libretto van Germain Delavigne, gereviseerd door Eugène Scribe.

Wereldpremière: 29 februari 1829, L'Opera Garnier, Parijs

Deze opera staat vooral bekend door de opvoering van La muette de Portici in het Théâtre de la Monnaie in Brussel op 25 augustus 1830, ter gelegenheid van het 15 jarige jubileum als koning van de Nederlanden van Koning Willem I, die de aanzet was voor de Belgische revolutie en afscheiding van de noordelijke Nederlanden.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'De stomme van Portici '

...meer

Zie ook