Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De revisor - Nikolaj Gogol

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenBriefwisseling tussen Nikolaj Gogol en Alexander Pushkin, waarin Gogol aan Pushkin vraagt voor een onderwerp, en Pushkin het verhaal vertelt dat hij in 1833 ten onrechte voor overheidsinspecteur werd aangezien.
AuteurNikolaj Gogol
Gepubliceerd op1836
Wereldpremière op19 april 1836
Wereldpremière teAlexanderinsky Theatre, Saint-Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De revisor speelt zich af in de huiskamer van de burgemeester in een Russisch stadje, meer dan honderd jaar geleden.

In deze humoristische zedenschildering stelt Gogol (1809-1852) ons een corrupte burgemeester voor te midden van de andere hun eigen belang najagende overheidspersonen, op het ogenblik dat tot aller ontsteltenis de komst is aangekondigd van een revisor (een soort regeringsinspecteur) uit Petersburg. Door kleinsteeds geklets wordt een berooid Petersburgs ambtenaar, die zijn rekening in het logement niet kan betalen, gepromoveerd tot de verwachte revisor, die opzettelijk zijn incognito zou hebben bewaard. De gehele bende van overheidsdienaren met kwade gewetens ziet hier een kans om te ontkomen aan de gevreesde ontmaskering en men slooft zich tot in het belachelijke uit om de vermeende revisor aan zijn zijde te krijgen.

Als de ambtenaar de situatie door heeft, speelt hij zijn rol mee, waardoor hij de kans krijgt om uit de nesten te komen. Hij vindt gastvrijheid in het huis van de burgemeester en gebruikt zijn aanwezigheid daar om iedereen geld uit de zak te kloppen en, met medewerking van de moeder, de dochter zodanig het hof te maken, dat de burgemeester hem graag als aanstaand schoonzoon aanvaardt.

De mystificatie, welke zich door alle onwaarschijnlijkheden heen op de been houdt, vindt een voor de betrokkenen nogal blamerend einde, wanneer de postdirecteur alsof het de gewoonste zaak ter wereld is een brief opent die de pseudo-revisor aan een vriend heeft geschreven. De verontwaardiging is groot, als zij ervaren hoe bespottelijk zij zich hebben gemaakt tegenover een avonturier, die er met het geleende geld vandoor is gegaan. Juist als zij de twee kletsbroers uit het gezelschap verantwoordelijk willen stellen voor het ontstaan en verspreiden van het gerucht, dat achter de berooide ambtenaar zich een revisor verborg, wordt aangekondigd, dat de echte revisor in het logement is afgestapt en de heren bij zich wenst te zien.

(Overgenomen uit 'Wat zullen wij spelen? Beschrijvende catalogus voor het amateurtoneel')

Overzicht titel

Producties met de titel 'De revisor '

Bronnen