Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Verhaal

"De nacht, de moeder van de dag" is in 1982 geschreven door de Zweedse auteur Lars Norén (1944). In dit stuk kijkt het publiek bijna een etmaal lang naar één gezin, vader Martin (52), eigenaar van een hotel, moeder Elin (50), en zonen Georg en David. De vader worstelt met de drank, waar hij niet van af kan komen, en zoon David, die deze dag zestien is geworden, worstelt met zijn identiteit: hij wil liever een meisje zijn. In deze registratie worden de rollen gespeeld door niet de minsten: Ton Lutz (als Martin), Elisabeth Andersen (als Elin), Hans Dagelet (als Georg), en Pierre Bokma (als David); de regie is in handen van Karst Woudstra.

In deze voorstelling een nog heel jonge Pierre Bokma, die het jaar tevoren van de Toneelschool kwam.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Ton Lutz (Martin)
Elisabeth Andersen (Elin)
Hans Dagelet (Georg)
Pierre Bokma (David)


   Maquette

   De nacht, de moeder van de dag 371465.jpg
   Maquette door Paul Gallis. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.

   Video

   Lengte: 3 uur en 11 minuten.

   Uitgave: Publiekstheater. Voorstellingsregistratie (zwart/wit) uit 1984.

   N.B. : Het is een zwart/wit registratie; de beeldkwaliteit is matig (onscherp). Desalniettemin is het, door het uitstekende spel van de acteurs, een boeiende registratie van de voorstelling.

   De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Stichting Melanie in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   StichtingMelanie.jpg

   Over de eerste videoregistraties bij het Publiekstheater

   Het Publiekstheater was het eerste gezelschap waarbij alle producties op video werden opgenomen. Naar huidige maatstaven is de kwaliteit matig; maar toch zijn deze registraties van onschatbare waarde. Bob Logger, productieleider bij het Publiekstheater, vertelt over het maken van deze videoregistraties, lees daarvoor: De eerste videoregistraties bij het Publiekstheater.

   Bronnen