Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De misantroop - Theaterproductiehuis Zeelandia - 2010-08-24

Geenaffiche.png

TitelDe misantroop
Oorspronkelijke titelLe misanthrope
ProducentTheaterproductiehuis Zeelandia
DisciplineToneel
Premièredatum24 augustus 2010
Seizoen2010/2011
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Landgoed Overduin, Oostkapelle.

Informatie

De misantroop van Molière vertaald door Laurens Spoor

Theaterproductiehuis Zeelandia

Seizoen: 2010/2011

Regie: Antoine Uitdehaag

Dramaturgie: Alex Mallems

Kostuums: Sabina Kumeling

Decorontwerp: Thomas Rupert

Lichtontwerp: Marc Heinz

Uitvoerenden: Stefaan Degand, Wendell Jaspers, Pauline Greidanus, Kevin Janssens, Han Kerckhoffs, Vanja Rukavina, Chris Thys, Lucas van den Eynde

Over de voorstelling

Citaten uit de recensies:

In de voorstelling ‘ De Misantroop’ door het Productiehuis Zeelandia, bevindt de salon van weduwe Célimène zich in een villa op het vroeg negentiende eeuwse landgoed Overduin, vlak achter de duinen bij Oostkapelle op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Artistiek leider en dramaturg Alex Mallems is verantwoordelijk voor de keuze van het landgoed Overduin. “Deze locatie is veel realistischer dan een podium in de schouwburg. De toeschouwer kan zich voorstellen dat Célimène hier echt woont en dat de luxe, verveelde jongelui uit Domburg haar salon bezoeken. De villa is meer dan achtergrond. We spelen zowel binnen als buiten, de vensters zijn verlicht en de kroonluchters branden.” (Kester Freriks, NRC handelsblad 21-8-2010)

Regisseur Antoine Uitdehaag heeft de 17e eeuwse komedie ‘De Misantroop’ van Molière met een flinke knipoog vertaald naar de hedendaagse verwaande Paris Hilton generatie. Uitdehaag wilde met dit stuk duidelijk een statement maken naar de huidige tijdsgeest. (Esther Kleuver, De Telegraaf 27-8-2010)

In deze voorstelling zijn de vrouwen, en de actrices, sowieso superieur. Pauline Greidanus laat als de jonge weduwe mooi wisselende gemoedstoestanden zien. Wendell Jaspers is een grappig naïef wicht en vooral Chris Thys is prachtig in de rol van rijpere en zogenaamd zedige vrouw. (Hein Janssen, Volkskrant 26-8-2010)

Bronnen