Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

TitelDe kersentuin
ProducentDe Trust
DisciplineToneel
OnderwerpRepertoiretoneel
Premièredatum19 december 1998
Seizoen1998/1999
LocatieTrusttheater, Amsterdam

Informatie

De kersentuin van Anton P. Tsjechov vertaald door Theu Boermans

De Trust

Seizoen: 1998/99

Trefwoorden: Repertoiretoneel

Regie: Theu Boermans

Dramaturgie: Rezy Schumacher, Dorine Cremers

Productie: Edith den Hamer

Kostuums: Catherine Cuykens

Decorontwerp: Bernhard Hammer

Lichtontwerp: Henk van der Geest

Uitvoerenden: Anneke Blok, Jappe Claes, Tijn Docter, Marisa van Eyle, Bert Geurkink, Myranda Jongeling, Harpert Michielsen, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Mike Reus, Harry van Rijthoven, Jaap Spijkers, Lies Visschedijk, en anderen

Video (volledige registratie)

Lengte: 2 uur en 28 minuten.

De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Ingressus in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Logo Ingressus.jpg

Over deze voorstelling

De Trust werd in 1988 opgericht door regisseur Theu Boermans en acteur Rik Launspach en fuseerde in 2001 met het gezelschap Art & Pro tot De Theatercompagnie. In 1999 won de "De Kersentuin" van De Trust de CJP Podiumprijs.

Het toneelstuk "De Kersentuin" is geschreven in 1904 en handelt over een aristocratische familie in een landhuis omgeven door een kerstentuin. De familie is wegens hoge schulden genoodzaakt zaken te doen met een koopman, die voorstelt hun geliefde kerstentuin te kappen. Dit conflict is tegelijkertijd symbool van de sociale veranderingen in de tijd van de schrijver, en van de tegenstellingen tussen de oude landeigenaren en de opkomende middenklasse.

Hein Janssen schreef over deze voorstelling: "In het onttakelde theater waarin De Kersentuin nu wordt gespeeld, ontbreekt elke illustratie. De zaal is veranderd in een bouwval, met grauwe afgebrokkelde muren, afgesloten meterkasten en het lekt er bovendien. De samowar is nu een elektrische tandenborstel, er worden geen gedichten van Poesjkin gelezen maar De Celestijnse Belofte, de romantische jongeling zingt Yesterday van The Beatles. Deze Kersentuin is eerder tijdloos dan geactualiseerd. Sommige mannen dragen mooie pakken, anderen een afgezakte broek. De dames zijn of elegant gekleed, of ze dragen todden van de uitdragerij. Het vest van Jaap Spijkers, die de koopman Lopachin speelt, lijkt voor vaderdag gekocht bij Kreymborg. In deze voorstelling zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is. Dat maakt De Kersentuin van De Trust misschien niet de meest strakke uit de toneelgeschiedenis, maar wel een aangename, omdat je uit dat stelletje ongeregeld zo maar iemand kunt pikken die je grappig vindt of aandoenlijk of afstotend en bij wie je vervolgens je eigen verhaal verzint." (Volkskrant, 21 december 1998)

Bronnen