Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   De ingebeelde zieke van Molière vertaald door Loek Schaareman

   Zuidelijk Toneel Globe

   Seizoen: 1973/74

   Regie: Hans Boswinkel

   Kostuums: Nicolaas Wijnberg

   Decorontwerp: Nicolaas Wijnberg

   Muziek: Misha Mengelberg

   Uitvoerenden: Ton Lutz, Annet Nieuwenhuijzen, Agaath Meulenbroek, Trees van der Donck, Cor van den Brink, Aus Greidanus sr., Pieter Lutz, Cor van den Brink, Ineke Cohen, Wim Hoddes, Pieter Lutz, Pieter Lutz, Käthy Gosschalk

   Over de voorstelling

   Citaten uit de recensies:

   Ton Lutz zet zo’n Argan bekwaam kluchtig neer en rondt hem keurig af zonder uit te munten in het clowneske, dat er toch wel echt wezen mag. Frappant gek, vol grollen en fratsen en waar nodig toch goed in comédie stijl is Annet Nieuwenhuyzen als de dienstmeid Toinette. (Jan Spierdijk, Telegraaf 22-9-1973)

   Globe maakt in dit Molière jaar een bijzonder dansante voorstelling van diens ‘De ingebeelde zieke’. Letterlijk: ex ballerina Kathy Gosschalk maakte er gisteravond bij de première in Oss haar aardige debuut in als zingende en dansende actrice in proloog en tussenspelen, het ensemble danst en zingt dat het een lust is en dat is allemaal historisch verantwoord, want in Molières tijd werd zo’n komedie ook op die manier opgeluisterd. (Jaap Joppe, Haagse Courant 21-9-1973)

   Hans Boswinkel heeft het stuk grondig uitgebeend op zoek naar de menselijke dingen die onder gewoonlijk te rap gesproken teksten zitten. Een gladde, snelle voorstelling van de meeste Molières gaat vrijwel iedere regisseur zeer wel van de hand. Boswinkel kiest een anderen benadering, die van de toneelspeler, met de nadruk op het ‘spelen’. (W. Boswinkel, NRC Handelsblad 21-9-1973)

   Bronnen