Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   De familie Tót van István Örkény vertaald door J. Katus

   De Nederlandse Comedie

   Seizoen: 1969/70

   Regie: Fons Rademakers

   Kostuums: Maja Alexander

   Decorontwerp: John Bogaerts

   Uitvoerenden: Bob de Lange, Kees Brusse, Nell Koppen, Ingeborg Elzevier, Jan Hundling, Dick Swidde, Robert Sobels, Bruni Heinke, Bob Goedhart, Gerard Schild, Herman van Elteren, Wim Bogaard

   De familie Tót was een van de voorstellingen die doelwit was van Aktie Tomaat. Op vrijdag 17 oktober wordt tijdens de voorstelling in de Stadsschouwburg Amsterdam een stinkbom gegooid door de actievoerende studenten. Na afloop van de voorstelling is er een discussie onder leiding van Guus Oster, die een openbare discussie toezegt voor 1 november.

   Al eerder, na de voorstelling van zondag 5 oktober was Bob de Lange ziek geworden; zijn rol werd overgenomen door regisseur Fons Rademakers. In de Telegraaf van 14 oktober schrijft Henk van der Meyden dat De Lange tijdens die voorstelling een hartaanval kreeg. "In de pauze voelde hij zich onprettig en klaagde over benauwdheid. Collega's adviseerden hem niet door te gaan met spelen .omdat dit onverantwoord was. Bob de Lange luisterde niet naar dit advies. Hij wilde zijn publiek niet teleurstellen en, zoals nu blijkt, met gevaar voor eigen leven ging hij weer het toneel op om het blijspel te voltooien. Toen hij zich op de planken steeds slechter ging voelen bekortte men het laatste bedrijf van hef stuk, maar zo, dat het publiek hier niets van merkte. Toen het doek viel stond er een ambulance klaar, die Bob de Lange in kritieke toestand naar het ziekenhuis bracht.-Daar kreeg hij direct een zuurstofbehandeling."

   Bronnen

   • Productiedatabase
   • Ingrid Deddes, Tomaat documentatie: een documentair verslag van een actie 9 oktober 1969 – 28 februari 1970 (Amsterdam: Instituut voor Theateronderzoek en het Holland Festival, 1979), IV
   • Bob de Lange had hartaanval maar hij speelde door... in De Telegraaf, 14 oktober 1969, te vinden op Delpher