Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Vier Pelikanen, Leeuwarden

Unknown.png

NaamDe Vier Pelikanen
Opgericht2013
PlaatsLeeuwarden
TypeTheaterzaal
ArchitectStaal en Kropholler
Bouwjaar1904
Verbouwd in2018-2019 restauratie

Jugendstil Theater

In 1904 werd aan de Tweebaksmarkt 48 in Leeuwarden een bijkantoor voor De Utrecht Verzekeringen gebouwd, ontworpen door de architecten Staal en Kropholler. Sinds september 2013 wordt het gebouw gebruikt als theater en is daarmee het kleindste Jugendstil Theater van Europa. Er zijn 33 zitplaatsen en er is een klein lijsttoneel. Het gebouw is schitterend, zo ook de kleine theaterzaal, met zijn fraaie glas-in-loodramen, bloem- en bladmotieven, spreuken op deuren en plafonds en een prachtige mozaiekvloer bij de entree.

De naam "Vier Pelikanen" komt van het prominente beeld van Joseph Mendes da Costa dat op het dak staat. De Pelikaan is het symbool van het verzekeringswezen. Dit dier voedt haar kroost desnoods met eigen bloed.

Het theater krijgt geen subsidie en is geheel afhankelijk van lidmaten, sponsering en entreegelden. Ook als er geen voorstellingen zijn is het, op afspraak, te bezichtigen, wat een unieke belevenis is. Er wordt voornamelijk cabaret en muziek gebracht, alsmede lezingen en speciale theaterdiners. Het theater omschrijft zichzelf terecht als een 'theater dat groots in kleinschaligheid' is.

Bron

  • De Vier Pelikanen