De Stadstoneelschrijver

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

De Stadstoneelschijver schrijft iedere maand een nieuwe theatertekst, geinspireerd door (de actualiteit van) Amsterdam. Deze stukken worden iedere maand (minimaal 1 keer) gepresenteerd op een plek in Amsterdam; meestal een theater maar soms ook een festivalterrein of een bijzondere lokatie. Zo doet de Stadstoneelschrijver alle wijken van de stad aan.

Voor de opvoering van de stukken wordt beperkt gerepeteerd (ongeveer een week) en de enscenering wordt simpel gehouden. Er worden steeds andere regisseurs en acteurs gevraagd hiervoor.

De stukken zijn na afloop verkrijgbaar in een boekje en blijven zo beschikbaar voor anderen om te spelen. Daarnaast blijven de voorstellingen “in repertoire” en is het mogelijk ze ook nog op andere plekken en momenten te spelen.

Waar mogelijk zal de Stadstoneelschrijver aansluiten op bestaande plekken en initiatieven. Ook kunnen er losse scenes geschreven en gespeeld worden (zoals bij de aftrap op het Magneetfestival in augustus 2011).

Van 2011 tot 2012 was Jedidjah Julia Noomen de Stadstoneelschrijver. Na 12 stukken en 12 maanden wordt het stokje weer overgenomen door een andere Amsterdamse toneelschrijver.

Voorstellingen