De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Spiegel-Zwolle.jpg


De Spiegel te Zwolle.

NaamDe Spiegel
PlaatsZwolle
TypeTheatergebouw
ArchitectGreiner & Van Goor
Bouwjaar2004-2006
Openingsdatum30 september 2006
OpeningsvoorstellingManon - Nationale Reisopera - 2006-09-30


Informatie

De (RABO-)zaal heeft een beweegbaar plafond dat verschillende akoestische volumes mogelijk maakt. Bij concerten wordt het plafond opgetild in de hoogste stand en ontstaat er een extra galerij. Ook wordt dan gebruik gemaakt van de grootst mogelijke toneelbreedte. Een orkestkamer komt op het podium en op de orkestbak komen 150 extra stoelen. Bij opera en ballet is het plafond eveneens op de hoogste stand.

Voor theatervoorstellingen wordt de toneelopening kleiner gemaakt met beweegbare panelen. In die panelen bevinden zich ook zitplaatsen, die gekscherend ook wel ‘Muppetbalkons’ worden genoemd. Het plafond komt daarbij op de laagste stand. De buitenzijde van de toneeltoren is uitgevoerd in steen passend bij de gebouwen in de omgeving. Het dak van de zaal bestaat uit zinkkleurig materiaal dat de eigenschap heeft de kleur van het invallende licht aan te nemen.

Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel vormen samen de Zwolse theaters.

Premieres

Zie Category:Premieres De Spiegel, Zwolle

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave TheaterInstituut Nederland, 2007