Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Schouwburg aan de Rozengracht, Harlingen

Unknown.png

NaamDe Schouwburg aan de Rozengracht, Harlingen
Opgericht1886
PlaatsHarlingen
TypeTheatergebouw


Twee theaters van een Schouwburg Vereeniging

Op 9 januari 1886 werd de Schouwburg Vereeniging te Harlingen opgericht. Er werden 124 aandelen van 100 gulden uitgegeven en van dit bedrag werd kort na 1886 De Schouwburg aan de Rozengracht 25 in Harlingen gebouwd met ook een café-restaurant. In dit theater zijn vele toneel-en muziek uitvoeringen gegeven, zowel door beroeps- als door amateurspelers.

Het gebouw is in 1909 geheel afgebrand. De Schouwburg Vereeniging liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zo werden in 1910 opnieuw aandelen uitgegeven (vier stuks van 50 gulden en 171 van 100 gulden). De opbrengst werd aangevuld met het verzekeringsgeld van de afgebrande schouwburg waardoor een nieuwe schouwburg aan de Zuidoostersingel kon worden gebouwd. De opening, van het voor die tijd prachtige en royale theater met uitstekende akoestiek, was in 1912. Meer gegevens konden niet achterhaald worden.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007