De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDe Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk
PlaatsRijswijk
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Cabaret, Dans, Musical, Opera
ArchitectHans Boot
Bouwjaar1990-1991
Openingsdatum19 oktober 1991
 Website


Eerste schouwburg in Rijswijk

In opdracht van de gemeente werd in de jaren 1990-1991 aan de Generaal Spoorlaan 10 De Rijswijkse Schouwburg gebouwd naar ontwerp van architect Hans Boot van Architectenbureau Van den Broek en Bakema.

Er zijn twee zalen; de grote, met orkestbak, voor 688 bezoekers en de kleine voor 125 toeschouwers. De grote zaal heeft een lijsttoneel waarvan de opening 12,50 meter breed is en 7 meter hoog. Het toneel zelf is 20 meter breed, 10,14 meter diep en 17 meter hoog. De kleine zaal heeft een variabel speelvlak van 60m2. Er wordt breed geprogrammeerd. In 2015 werd de schouwburg uitgeroepen tot Theater van het Jaar, een onderscheiding van de VVTP, de Vereniging van Vrije Theaterproducenten.

De Kleine Schouwburg

Voor de komst van de Rijswijkse Schouwburg werd er toneelgespeeld in het patronaatsgebouw Pax Intrantibus aan de Van Vredenburchweg. Later werd de aula van de Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap (ROS) aan de Karmozijnstraat zodanig aangepast dat daar voor het eerst regelmatig voorstellingen konden worden gehouden. Veel nu bekende artiesten traden toen op in wat in de volksmond ‘De Kleine Schouwburg’ heette. Vanwege de beperkingen daarvan werd er echter nagedacht over de bouw van een echt op theatervoorstellingen geoutilleerde schouwburg. De beslissing daarover ging niet over één nacht ijs. De besprekingen startten in 1973. Pas in september 1987 besloot men een voorbereidingskrediet van 100.000 gulden beschikbaar te stellen voor een ontwerp.

Externe Links

Zie Website Rijswijkse Schouwburg

Premieres

Zie Premieres De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007