Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamDe Machinefabriek, Groningen
PlaatsGroningen
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
Openingsdatum1996


Theater voor het Noord Nederlands Toneel

In 1901/1902 werd aan de Bloemstraat 38 in Groningen een Electriciteitscentrale gebouwd, als onderdeel van de gasfabriek van de gemeente, naar ontwerp van de architect Jan Anthony Mulock Houwer. In 1996 werd het verbouwd tot theater voor het Noord Nederlands Toneel, die met de gemeente opdrachtgever was.

De opening was op 21 september 1996 met Kunst van Yasmine Reza. De vlakke vloer zaal heeft een capaciteit voor 160 bezoekers en een variabel speelvlak van 260m2.

Na de opening is nog jarenlang doorgewerkt aan de verbetering en uitbreiding van de accommodatie met een kantoor, repetitielokaal, restaurant Mama Moos en ruimtes voor opslag en techniek.

Het Noord Nederlands Toneel was aanvankelijk gehuisvest in De Studio aan de Akkerstraat en beschikte daar alleen over repetitieruimtes. Midden jaren negentig van de vorige eeuw maakte het gezelschap samen met de kunstacademie Minerva een productie op locatie: een machinefabriek aan de Friesestraatweg. Die fabriek werd kort daarop afgebroken.

De ervaring met een eigen podium beviel zo goed dat De Machinefabriek als thuisbasis in beeld kwam. Inmiddels is dit theater een begrip in Nedeland.

Premieres

Zie Category:Premieres De Machinefabriek, Groningen

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007