De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDe Maaspoort, Venlo
PlaatsVenlo
TypeTheatergebouw
Bouwjaar1982-1984
 Website


Informatie

Architect: Wijnen-Van Alphen

Bouwjaar: 1982-1984

Al in 1955 stelde de toenmalige gemeenteraad van Venlo een voorbereidingskrediet beschikbaar ten behoeve van het maken van een schetsontwerp voor een schouwburg. In eerste instantie werd gedacht aan de locatie Julianapark. Toen dit niet haalbaar bleek werd enige jaren later besloten tot het reserveren van grond aan het Mgr. Nolensplein. Om financiële redenen werd echter toch besloten tot het verbouwen van de Prins van Oranje, de toenmalige schouwburg van Venlo. Deze verbouwing kwam in 1967 gereed.

De lijst met evenementen, regionaal en landelijk, waarnaar in Venlo vraag was, maar die vanwege de beperkte accommodatie niet gehuisvest konden worden, werd echter steeds groter. Nadat feestzaal café-restaurant National door brand werd verwoest waren er zelfs voor de plaatselijke activiteiten nauwelijks nog mogelijkheden aanwezig. In 1974 werd vanuit de gemeente dan ook een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw evenementencentrum gestart. De uitgangspunten waren nadrukkelijk gericht op het multifunctionele karakter en een zeer specifieke afstemming op de lokale behoefte. De architectencombinatie Wijnen-Van Alphen kreeg uiteindelijk eind jaren zeventig de opdracht tot het maken van een definitief plan. Op 24 augustus 1984 werd De Maaspoort Venlo BV officieel geopend door Hare Majesteit koningin Beatrix.

Vormgeving en inrichting van De Maaspoort werden aanvankelijk sober en in de kleurstelling grijs gehouden. Kleur en sfeer worden volgens de architect gebracht door gasten, bezoekers en bespelers.

In de jaren negentig begon dit inzicht geleidelijk te veranderen en er werden dan ook plannen gemaakt voor een algehele facelift van gebouw en interieur. In 1998 werd een begin gemaakt met de Grote Theaterzaal. De kleuren van de stoelen in die zaal zijn uniek in de theaterwereld: zij lijken een willekeurig patroon te vormen maar zijn met zorg en systeem gekozen naar een ontwerp van het Venlose bedrijf People on the Move, onder leiding van Ton Tesink.

In 1999 werden de vergaderzalen en foyers onder handen genomen. Wederom door een uitgekiend kleurgebruik, een eigentijdse sfeerverlichting en daarnaast de keuze van het meubilair, kreeg De Maaspoort een totaal nieuw en verfrissend uiterlijk.

In 2011 en 2012 werd De Maaspoort gerenoveerd en uitgebreid. De renovatie werd gestart op 1 juni 2011 en is eind oktober 2011 afgerond. De uitbreiding is gestart in het najaar van 2011 en werd in het voorjaar van 2013 opgeleverd. In Augustus 2013 volgde de feestelijke opening van de multifunctionele Frans Boermans zaal.

Premieres

Zie Premieres De Maaspoort, Venlo

Website

Meer informatie, zie Website De Maaspoort, Venlo

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007