In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDe Koornbeurs, Franeker
PlaatsFraneker
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Muziektheater, Film
Bouwjaar1976
Verbouwd in1997
Openingsdatum1 augustus 1976
 Website


De Koornbeurs

In de zeventiende eeuw is aan Noord 2 in Franeker een Stins (versterkt huis) gebouwd dat aanvankelijk onderdak bood aan een Prins van Oranje. In de jaren 1976 en 1997 werd het pand verbouwd en verbeterd tot theater o.l.v. respectievelijk de architecten Dekinga en Zijlstra. De officiële opening was op 1 augustus 1976. In 2004 werden verdere verbeteringen aan dit Rijksmonument aangebracht door de architecten Zijlstra en Adema in opdracht van de gemeente Franekeradeel. De zaal, met 1 balkon heeft 480 plaatsen. Er kan zowel in lijsttoneel als op vlakke vloer worden gespeeld. Daartoe is het podium verstelbaar van 0 naar 80 centimeter. Het lijsttoneel is 16,80 meter breed en 6,60 meter diep. Bij vlakke vloer is het speelvlak 82m2. Er wordt voornamelijk cabaret, toneel, muziek(theater) en film gebracht naast vele plaatselijke activiteiten.

Premieres

Zie Premieres De Koornbeurs, Franeker

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theater De Koornbeurs
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007