Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Fransche Comedie, Amsterdam

De Fransche Comedie 68340.jpg


De Fransche Comedie aan de Overtoom. Aquarel door Jan de Beijer, 1754.

NaamDe Fransche Comedie, Amsterdam
Opgericht1752
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
Openingsdatum17 juni 1752

Een theater buiten de stadsgrenzen

Aan de Overtoom 295 in Amsterdam werd in 1752 in opdracht van Scheepshandelaar Arie Blankers De Fransche Comedie gebouwd op het grondgebied van Amstelveen/Nieuwer Amstel. Bewust was een lokatie gekozen buiten de Amsterdamse stadsgrenzen. Op deze manier had het stadsbestuur, i.c. de regenten van de Oudemannen- en Burgerweeshuis, geen recht op een deel van de opbrengst noch zeggenschap over de programmering.

Het theater werd op 17 juni 1752 geopend met Le jeu de l'amour et du Hazard van Mariveau en Le Francois a Londres van L. de Boissy. Het vermoeden bestaat dat de eerste voorstelling plaatsvond in een door Jean-Benoit Leclair in 1751 op deze locatie achtergelaten schouwburgtent. Het perceel dat Arie Blankers kocht, bevatte een huis met erven en loodsen, oorspronkelijk deel uitmakende van de kruitmolen De Rob. Waarschijnlijk heeft Blankers op dit terrein een schouwburg laten bouwen en zolang voorstellingen laten verzorgen door Alexandre Garnier in de achtergelaten tent van Leclair.

De Fransche Comedie brandde af in de nacht van 12 op 13 augustus 1754. Volgens de Nederlandsche Jaerboeken van 1754 had het interieur de vorm van 'een amphietheater of ronde Schouwburg, en was het Tooneel voorzien van bevallige Sieraden en Tooneelschermen (...) Zeven Glazen Kroonen, behalven het andere Licht op het Tooneel'. Er was een orkestbak. Uit een advertentie uit 1752 valt af te leiden dat er drie rangen waren en een galerij. Volgens een bestaande tekening had het gebouw een bepleisterde voorgevel.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007