Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamDe Engelenbak, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1975


Informatie

Theater De Engelenbak (genoemd naar de theaterterm de Engelenbak) in de Nes in Amsterdam is opgericht in 1975 en bood meer dan vijfendertig jaar een professioneel podium voor alle vormen van amateurkunst.

De Engelenbak stelde zich ten doel amateur-theater te begeleiden, te stimuleren en te verbreden en zoveel mogelijk de samenwerking met professionele theatermakers tot stand te brengen. Uitgangspunten waren kwaliteit, vernieuwing, originaliteit en gedrevenheid. Van alle podia in Amsterdam programmeerde De Engelenbak als enige theaterhuis uitsluitend voorstellingen door amateurs in alle categorieën van podiumkunst, zoals toneel, dans, mime, jongerentheater, muziektheater, opera, cabaret en kleinkunst.

Sluiting van het theater

Theater De Engelenbak nam per 1-1-2013 na 37 jaar afscheid van het publiek. Het podium waar iedereen zijn kunsten aan het publiek kon laten zien en waar cabaretiers als Youp van 't Hek en Brigitte Kaandorp hun eerste stappen hebben gezet, kreeg m.i.v. 1 januari 2013 geen subsidie meer van de gemeente Amsterdam. Het theater zei op zijn website vaarwel met de laatste woorden van Hamlet: 'The rest is silence.'

Premieres

Zie Premieres De Engelenbak, Amsterdam

Bronnen