Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

David Leendert Bamberg

Portret van David Leendert Bamberg 92133.jpg


Foto: C. Marcussen.

NaamDavid Leendert Bamberg
Geboren23 mei 1787
Amsterdam
Overleden29 januari 1869
Amsterdam
BeroepGoochelaar
VIAF-profiel

'David Leendert Bamberg (1787 - 1869) was een Nederlands goochelaar.

Biografie

David Leendert Bamberg werd geboren op 23 mei 1787. Volgens het bevolkingsregister van Amsterdam was het gezin Bamberg woonachtig op Amstelstraat 23 in Amsterdam. Bamberg was de zoon van Eliaser (Leendert) Bamberg (ca. 1760 -1833): een goochelaar die zijn (uitgeholde) houten been gebruikte om voorwerpen te laten verdwijnen. Diens vader, en dus David Leenderts grootvader, was Jasper Bamberg. Hij was de man bij wie de goochel-dynastie Bamberg begon.

Toen David Leendert Bamberg jong was, vond hij onder meer de van kleur veranderende kleipijptruc uit. Tijdens de oorlog met België, in 1830, was hij een van de eersten die de de soldaten ontspanning wist te brengen door avond aan avond goochelvoorstellingen te geven. Ook trad Bamberg op op kermissen, in cafés en in huiselijke kring. Hij beschikte over een ongeëvenaarde handigheid en vingervlugheid maar hij was ook bedenker van talloze mechanische hulpmiddelen. Zijn conversaties waren daarbij opgewekt en vrolijk. Hij kon de mensen aan de praat houden zodat zij absoluut niet merkten op welke wijze hij hen bij de neus nam.

Dankzij zijn vingervlugheid en opgewekte manier van performen wist Bamberg naam te maken. Hij werd hofartiest bij koning Willem III en raakte zelfs goed bevriend met diens broer Prins Frederick. Bambergs zoons Tobias, Abraham en Eduard gingen ook het artiestenvak in. Op 29 januari 1869 stierf Bamberg op 83-jarige leeftijd.

Bronnen