Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDavid Holmes
Volledige naamDavid Leonard Holmes
Geboren8 april 1936
Vancouver
Overleden4 mei 2013
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

David Holmes (1936-2013) was een Canadese balletdanser. Hij werd samen met zijn echtgenote Anna-Marie Holmes in 1965 door Sonia Gaskell geëngageerd als eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Zij zouden twee seizoenen blijven. Naast hun optreden in een groot deel van het repertoire maakte dit Canadese echtpaar furore o.a. met spectaculaire uitvoeringen van de pas de deux uit Le Corsaire (Marius Petipa) en Vlammen van Parijs (Vasili Vajnonen) en het duet Springwater (Asaf Messerer). Deze duetten hadden zij ingestudeerd in 1962 toen zij beiden op uitnodiging van de het Kirov Ballet aldaar een jaar mochten studeren en uiteindelijk ook optreden.

David Holmes begon zijn loopbaan bij de Royal Winnipeg Ballet, waarna hij samen met zijn echtgenote Annemarie een uitnodiging ontving om zich verder te ontwikkelen bij in St. Petersburg, bij de Kirov met leraren als Natalia Dudinskaya en Alexander Pushkin. In de jaren daarna danste hij samen met Anna-Marie behalve de twee seizoenen bij Het Nationale Ballet, o.a. bij het London Festival Ballet, Royal Scottisch Ballet, Staatsoper Berlin, Les Grands Ballets Canadiens, Royal Winnipeg Ballet en vervolgens tot 1978 als gastsolisten bij een zeer groot aantal balletgezelschappen over de gehele wereld.

Na zijn afscheid van het podium vervolgde hij zijn loopbaan als gastleraar en gaf lezingen en seminars in de gehele wereld, over de Russische balletopleiding. Op uitnodiging van Margot Fonteyn aanvaarde hij o.a. een aanstelling als directeur van het vergelijkend onderzoeksprogramma van de Royal Academy. Vervolgens gaf hij 6 jaar leiding aan de International Academy of Dance Costa del Sol in Estoril, Portugal. Vervolgens ontwikkelde hij zich steeds meer aan de zakelijke en management kant van de podiumkunsten en vestigde een internationaal touring Agency in Londen: David Holmes and Associates. In 2002 trad hij terug om zich meer te kunnen wijden aan zijn dochters uit zij tweede huwelijk met Kathleen, een voormalige soliste van de Tennessee Festival Ballet.

Externe Links

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen.

 
Four Temperaments - Het Nationale Ballet - 1961-09-17
Shirah - Het Nationale Ballet - 1961-10-27
Le corsaire - Het Nationale Ballet - 1965-09-28
Le corsaire (pas de deux) - Het Nationale Ballet - 1965-09-28
Kortsluiting - Het Nationale Ballet - 1966-01-19
Springwater - Het Nationale Ballet - 1966-02-01
Wedding Song - Het Nationale Ballet - 1966-02-01
Mozart-symphonie - Het Nationale Ballet - 1966-02-03
Vlammen van Parijs - Het Nationale Ballet - 1966-02-03
Giselle - Het Nationale Ballet - 1966-06-15

Bronnen