De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDavid Dawson
Geboren4 maart 1972
Londen
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
VIAF-profiel
 Website

Biografie

David Dawson (1972) is Engelse een belangrijk internationaal bekende en belangrijke choreograaf. Gedurende de jaren 2001 tot en met 2009 was hij huischoreograaf bij Het Nationale Ballet en tegelijk van het ballet van de Semperoper te Dresden. Sinds 2010 neemt hij dezelfde positie in bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Gestimuleerd door Wayne Eagling, maakte David Dawson zijn eerste choreografie in het workshopprogramma van [[Het Nationale Ballet]|HNB]]. Inmiddels heeft hij talloze balletten op zijn naam staan en deze zijn uitgevoerd in meer dan 25 landen, behalve bij Het Nationale Ballet o.a. bij English National Ballet, Boston Ballet, Noorse Nationale Ballet, Koninklijk Ballet van Zweden, Ballet van de Weense Staatsopera, Kirov Ballet etc.

David Dawson begon echter als danser bij Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Het Nationale Ballet in de jaren 1995 tot en met 2000 en het Ballett Frankfurt, waar hij met William Forsythe werkte. David Dawson begon zijn balletopleiding bij de Rona Hart School of Dance en rondde deze af aan de Royal Ballet School.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Idem voor de kostuums

Overig

David Dawson won als danser in 1991 de Alicia Markova Award en de Prix de Lausanne.

Voor zijn choreografieën won hij in 2002 de Prix de Benois de la Danse Award, in 2004 de Choo-San Goh Award en in 2005 de hoogste Russische theateronderscheiding de Golden Mask Award.

Externe Links

Bronnen