Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Das Land des Lächelns - Franz Lehár

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelDie gelbe Jacke - Franz Lehár
Libretto (met teksten van)Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda
ComponistFranz Lehár
Wereldpremière op10 oktober 1929
Wereldpremière teDas Metropol-Theater, Berlijn (Komische Oper Berlin)
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De operette speelt zich af in Wenen en China in 1912. In het eerste bedrijf in Wenen trouwt de heldin gravin Lisa met een Chinese prins en keert met hem terug naar zijn vaderland, ondanks de waarschuwingen van haar vrienden en familie.

In het tweede bedrijf, in Peking, merkt ze dat ze niet in het reine kan komen met zijn cultuur en vooral dat hij andere vrouwen moet nemen. Hij verzekert haar dat het maar een formaliteit is, maar ongeluk is onvermijdelijk en ze zit opgesloten in het paleis. Haar liefde verandert in haat.

In het derde bedrijf wordt prins Sou-Chong alleen gelaten terwijl zijn geliefde Lisa terugkeert naar haar vaderland. Zijn zus, prinses Mi, was ook gehecht geraakt aan de Weense ambtenaar Gustav, en dus is het einde dubbel triest. Maar de prins respecteert de regel van zijn gewoonte: glimlach altijd.

Verdere informatie

Das Land des Lächelns is een Duitstalige operette in drie bedrijven van Franz Lehár, op een libretto van Ludwig Herzer en Fritz Löhner-Beda, gebaseerd op een eerder libretto van Victor Léon voor de oerversie van deze operette die en onder de naam Die gelbe Jacke op 9 februari 1923 in Wenen in première ging. De operette was geen succes.
Léhar reviseerde het stuk en met een nieuwe libretto onder de naam Das Land des Lächelns en deze versie werd voor het eerst opgevoerd op 10 oktober 1929 in het Metropol Theater (thans de Komische Oper in Berlijn).

Zie voor verdere details Wikipedia in het Duits.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Das Land des Lächelns '

...meer