Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamDario Fo
Geboortedatum24 maart 1926
Geboorteplaats Leggiuno-Sangiamo
Overlijdensdatum13 oktober 2016
Overlijdensplaats Milaan
BeroepActeur, Regisseur, Toneelschrijver
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenOpera
IBDb-profieldario-fo-4969
VIAF-profiel89786165
 Website

Biografie

Dario Fo (1926 - 2016) was een Italiaans regisseur, acteur en toneelschrijver, in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hij werd wel de 'meest getalenteerde politieke clown van Europa' genoemd; een rebel, maar ook een cabaretier, een minstreel en bovenal een nar. Een nar, die zijn narrige boodschap in een lach verpakte, maar daarmee niet minder serieus genomen hoefde te worden.

Lezing en demonstratie over Maskertheater: Waar komen de maskers vandaan? Dit filmpje is een fragment van een lezing en demonstratie door Dario Fo, in het kader van Venlo Internationale Maskerstad, 5 en 6 maart 1989. Collectie TIN.

Dario Fo begon zijn theatercarrière met satirische revues voor kleine cabarets en vormde vervolgens met zijn vrouw Franca Rame de theatergroep Nuova Scena, die aanvankelijk onder auspiciën van de Italiaanse communistische partij opereerde. Zij speelden in fabrieksloodsen, in hallen, in arbeidershuizen, vrouwenhuizen... waar niet? En steeds waren duizenden arbeiders en mensen die onderaan de sociale ladder verkeren zijn gehoor. Hij nam het voor hen op, bemoedigde hen en liet hen via het theater de werkelijkheid beter begrijpen. Daarbij baseerde hij zich op de aloude commedia dell'arte, het geïmproviseerde theater dat eveneens naast komisch vermaak en potsenmakerij ook en vooral afrekende met de heersende klassen, met regenten en hoogwaardigheidsbekleders.

Theater/DansIn Nederland vestigde hij naam als regisseur bij De Nederlandse Opera waar zijn regie van Il Barbiere di Siviglia een buitengewoon succesvolle voorstelling opleverde.

Veel bekende acteurs speelden al werken van hem waaronder Jan Decleir met o.a. de monoloog: "Het eerste mirakel van het kindeke Jezus"

In 1997 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Ter gelegenheid van de World Theatre Day van 27 maart 2013 schreef Dario Fo de Internationale Theaterboodschap. Hij verkondigde daarin dat hoe moeilijker het theater het krijgt in tijden van crisis, hoe beter het eigenlijk is, want hoe meer inspiratie de acteurs zullen krijgen om theater te maken.

Reprise van Il barbiere di Siviglia in 1992. De première van deze opera bij De Nederlandse Opera, in de regie van Dario Fo, die ook het decor en de kostuums ontwierp, vond plaats in 1987.

Politiek

Dario Fo ambieerde in 2006 een tweede carrière als burgemeester van Milaan. Fo wilde als burgemeester de smog terugdringen door Milaan voor een gedeelte autovrij te maken. Op 29 januari verloor Fo de voorverkiezingen van de sociaaldemocratische oppositiepartij. Fo kreeg 23,4% van de stemmen, zijn tegenstander Bruno Ferrante won met 67,5%.

Bronnen