De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dara-faizi.gif

NaamDara Faizi
Geboren1988
Doesjanbe
Overleden30 september 2013
Amstelveen
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
 Website

Biografie

Dara Faizi (1988-2013) was een cabaretier van Afghaanse komaf, en kwam via Tadzjikistan en Rusland naar Bergen op Zoom en naar Amstelveen. Al jaren was hij aan het stand-uppen terwijl hij twee universitaire studies volgde aan de Vrije Universiteit.

In november 2010 won Dara glorieus de jury- en publieksprijs tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF). Dara Faizi stond daarna bekend als een veelbelovend talent waar we nog veel van zouden horen.

Dara Faizi stierf in 2013 op 25-jarige leeftijd aan een dubbele longontsteking, waarschijnlijk het gevolg van een bacteriële infectie die hij tijdens een vakantie had opgelopen.

Bij het GSCF was de jury unaniem lovend over Faizi's voorstelling en liet er geen misverstand over bestaan: "Het publiek hangt aan zijn lippen. Dara heerst over het podium, als confronteur en publieksmenner. Aan het einde maakt hij zijn verhaal prachtig rond. Dara Faizi. Voormalig vluchteling. Nu in het andere kamp. Dat van de talentvolle Nederlandse komieken."

Ook over zijn eerste avondvullende programma was de pers zeer te spreken. 'Gevaarlijke gedachten' is de titel van Faizi's eerste conference en ging op 3 maart 2012 in Theater Bellevue in première. In ‘Gevaarlijke gedachten’ is Dara confronterend, uitdagend, beklemmend en scherp. Hij vertelt op intrigerende wijze over zijn komst vanuit Afghanistan naar Nederland en neemt je mee in zijn denkwereld die eindigt op een plek waar hijzelf dacht nooit meer te zullen komen.

De pers over 'Gevaarlijke gedachten':

Poster van Faizi's debuutvoorstelling, 'Gevaarlijke gedachten'

- "Zo is Gevaarlijke gedachten een verrassend debuut, waarin Faizi zich trouwens niet beperkt tot de allochtone thematiek. Zijn boutade over de "keuzestress" onder zijn eigen generatiegenoten toont aan dat hij een veelzijdig cabaretier kan worden." – Henk van Gelder (NRC)

"Faizi heeft een prachtig verhaal in handen en hij vertelt met charme en vrolijk cynisme (...) Het vluchtelingenverhaal is waarschijnlijk nog nooit zo heftig en geestig op het Nederlandse podium verteld." Patrick van den Hanenberg (Volkskrant)

- "Als hij opkomt is er meteen spanning, staat er iets te gebeuren. Dat zit in de persoonlijkheid van Dara Faizi." Jacques d' Ancona (Dagblad van het Noorden)

Zie ook wikipedia

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

TV

Faizi werkte mee aan onder andere De Nieuwste Show van BNN en het sketch-/improvisatieprogramma Tequila.

Overig

Faizi was columnist voor het NTR-radioprogramma 'Dichtbij Nederland'.

Externe Links

Bronnen