De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamCultureel Centrum De X, Leiden
PlaatsLeiden
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1992


Informatie

De X begon haar activiteiten in 1992 toen de leegstaande pornobioscoop Rex werd gekraakt met het organiseren van zeer vele culturele activiteiten, zeer low budget, maar voor Leiden vaak ook vernieuwend. Van een kraakinitiatief ontwikkelde De X zich langzaam maar zeker tot een belangrijk multicultureel podium in de stad en vestigde haar naam door haar wereldmuziek-concerten. Groepen uit heel de wereld, van Senegal tot Siberië en van Peru tot Polen, traden op in de oude maar sfeervolle bioscoopzaal. Maar naast de wereldmuziek was er meer. Er werden films gedraaid, er waren beeldende kunstmanifestaties, cabaret- en theatergroepen maar ook dichters traden er op en er waren speciale kinderactiviteiten. Daarnaast werkte De X veel samen met andere organisaties en instellingen in de stad en draaide helemaal op vrijwilligers; jonge maar ook oudere mensen waarop De X als alternatief cultureel centrum een grote aantrekkingskracht had.

Op last van de rechter moest De X in 1996 de Rex-bioscoop verlaten. Zij vond domicilie in het Leidse Volkshuis, onderdeel van de LWO, waar zij een eigen (kleine) zaal en een kantoortje kon huren. Verder kon ze incidenteel gebruik maken van de grote zaal. Ook in het Volkshuis ging het goed met De X. Het programma zoals dat in de Rex werd georganiseerd, vond ook in het Volkshuis plaats en na een gewenningsperiode wist ook het publiek de weg naar De X te vinden.

Wegens huurverhoging moest De X op 1-1-2005 het Volkshuis verlaten en kreeg tijdelijk kantoorruimte in het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Twee jaar later kreeg De X een kantoor grenzend aan de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht waar bijna twee jaar geprogrammeerd werd.

Sinds juni 2011 is De X gehuisvest in het Muziekhuis aan de Middelstegracht 123.

Premieres

Zie Premieres Cultureel Centrum De X

Bronnen