De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamCultureel Centrum De Schattelijn, Geertruidenberg
Latere naamDe Schattelijn, Geertruidenberg
PlaatsGeertruidenberg
TypeTheaterzaal
ThemaCabaret, Toneel, Muziektheater, Muziek, Film
ArchitectArchitectenbureau Joop van Stigt BV
Verbouwd in1988
 Website


Theater De Schattelijn

Cultureel Centreum De Schattelijn, inmiddels Theater De Schattelijn, aan de Vismarktstraatn 4/A in Geertruidenberg is gevestigd in drie panden uit de achttiende eeuw. Er zaten toen bierbrouwerijen in. De architect is onbekend.

In 1988/1989 werden, in opdracht van de gemeente, de gebouwen tot cultureel centrum verbouwd, naar ontwerp van Architectenbureau Joop van Stigt BV uit Amsterdam. De opening was in april 1989 door Verreck en Plezier met "Ze is er vandoor met een yup".

De theaterzaal, met lijsttoneel en een balkon, heeft 125 zitplaatsen. De toneelopening is 5,7 meter breed en 4 meter hoog. Het toneel zelf is 5,7 meter breed, 5,6 meter diep en 4 meter hoog. Er wordt voornamelijk cabaret, muziek(theater), kleinschalig toneel en film gebracht. In het gebouw zijn verder verschillende culturele instellingen gehuisvest.

De drie verschillende panden hebben in de loop der tijden verschillende namen gehad. Één pand heette De Posthoorn en kwam in 1776 in handen van Thomas Schattelijn. De twee andere werden in 1782-1786 verbouwd tot één gebouw. In 1793 kocht Schattelijn ook dit gebouw. De voorgevel van het geheel werd toen opgetrokken in Franse stijl.

In 1833 werden de panden, die inmiddels nagenoeg een geheel vormde, verkocht aan het Rijk.

Eerst werd er een militair hospitaal en later een kazerne in gevestigd. Tot in de twintigste eeuw stond het gebouw bekend als De Havenkazerne. Tussen beide wereldoorlogen werd het de jeugdherberg Onder Sint Geerten. In de Tweede Wereldoorlog werd het een schuilkelder. Na de oorlog was het eerst belastingkantoor en daarna tot 1962 een ambachtsschool.

Daarna stond het lang leeg en raakte ernstig in verval. Er werden vele plannen gemaakt, maar ook van afbraak was sprake. Uiteindelijk werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw een plan ontwikkelt en uitgevoerd om het gebouw te restaureren en er een cultureel centrum in te vestigen dat naar Thomas Schattelijn werd vernoemd.

Inmiddels is het een rijksmonument.

Website

Premieres

Zie Premieres Cultureel Centrum De Schattelijn

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van de Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007