Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Così fan tutte - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelCosì fan tutte, ossia La scuola degli amanti
Libretto (met teksten van)Lorenzo da Ponte
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
Wereldpremière op26 januari 1790
Wereldpremière teWiener Burgtheater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Don Alfonso gaat een weddenschap aan met zijn vrienden, de jonge officieren Guglielmo en Ferrando die opscheppen over de trouw van hun geliefde, de zussen Fiordiligi en Dorabella. Dank zij zijn vasthoudendheid, verkleedpartijen en met de hulp van het slimme kamermeisje Despina bewijst hij uiteindelijk dat zowel vrouwen als mannen niet in staat zijn om trouw te blijven aan hun geliefde.

Verdere informatie

Così fan tutte is een in het Italiaans geschreven opera buffa (komische opera) van Wolfgang Amadeus Mozart (K.588) in twee bedrijven op een libretto van Lorenzo da Ponte, die ook de libretti schreef voor Le nozze di Figaro en Don Giovanni.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

De volledige titel van de opera is in het Italiaans: Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti hetgeen betekent: Zo doen ze allemaal, of de school voor geliefden en refereert aan de onbetrouwbaarheid in de liefde.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Così fan tutte '

...meer