De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Repro-50xxxxx44.0143a Corrie van Gorp imgE1B2.tmp.jpg


Corrie van Gorp en Pieter Roowaan in Dans van de Russische poppen, Het Nationale Ballet 1964. Foto: Ger van Leeuwen Collectie TIN

NaamCorrie van Gorp
Volledige naamCornelia Elizabeth (Corrie) van Gorp
Geboren30 juni 1942
Rotterdam
BeroepZanger, Cabaretier, Danser
DisciplineDans, Kleinkunst
IMDb-profiel


Biografie

Corrie van Gorp (Rotterdam, 30 juni 1942) is een Nederlandse danseres, actrice en zangeres. Zij begon haar loopbaan in 1959 bij het Amsterdams Ballet en vervolgens vanaf 1961 aansluitend bij (Het Nationale Ballet), waar zij danste tot en met 1966 als verder in diverse ensemble voor de televisie. In 1969 deed zij auditie voor Wim Sonnevelds musical "De kleine parade". Zij bleef drie jaar bij Sonneveld en werkte sinds 1974 samen met André van Duin en Frans van Dusschoten, slechts door één musicalseizoen onderbroken. Zij stond in de André van Duin Revues in het theater en werkte mee aan zijn televisieshows.

Daarnaast maakte zij vanaf 1978 jaarlijks een show voor de TROStelevisie en werkte zij mee aan het nasynchroniseren van tekenfilms. Zij maakte in 1978 haar eerste langspeelplaat met teksten van Tol Hansse en muziek van Clous van Mechelen en zorgde regelmatig voor carnavalskrakers zoals "Jodelahiti jodelahita", "Me soezafoon", "Zo slank zijn als je dochter", "Alie van de Wegenwacht" en "Oh Karel", en daarbuiten "We gaan naar voetbal", "Niet te veel", etc.

Zie ook wikipedia

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Film

  • De Boezemvriend , als Madame Tilly (1982)
  • Boem-Boem, als Barones Stoutenbeek tot Voorst (1982)
  • Ik ben Joep Meloen, als het verlegen meisje Dorien (1981)

Trivia

Haar vader is Three Jacksons-accordeonist Piet van Gorp; zanger Wim Koopmans is haar neef. Een blijvend eerbetoon aan Corrie van Gorp werd op 13 juni 2018 door de burgemeester van Rotterdam onthuld in de foyer van het oude Luxortheater. Het orginele kostuum van haar bekendste rol, Mevrouw De Bok, kreeg daar vaste plek.

Bronnen