Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamCornelis Bronsgeest
Geboren24 juli 1878
Leiden
Overleden22 september 1957
Berlijn
BeroepZanger, Regisseur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel


Cornelis Bronsgeest (1878-1957) was een Nederlandse opera-regisseur en zanger in het stemvak bariton.

Biografie

Hij kreeg zijn opleiding in Duitsland en debuteerde in Maagdenburg in het jaar 1900.
Hij was verbonden aan de opera's van Hamburg en Berlijn. Regelmatig trad hij ook in Nederland en andere landen op in een veelzijdig repertoire.
In 1920 makte hij ook een tournee door Amerika-tournee.

Hij was Leider van de Gast-Opera in 1923/24, waar hij zelf ook zong (Don Giovanni).
Van 1924-1933 was hij directeur van de opera-afdeling van de Berlijnse radio en oprichter van het Berliner Rundfunk Orchester.

In 1933 werd hij gedwongen zijn positie bij de het Berliner Rundfunk Orchester op te geven. Hij kon echter doorgaan te regisseren en te spelen bij het Berliner Theater der Jugend (van 1935 tot 1944) en hij organiseerde operavoorstellingen voor soldaten.

Het Vaderland van 16 mei 1941 vermeldt zijn aanwezigheid in militair uniform van "Sonderführer" op een bijeenkomst van de Vlaamsche Arbeidersgemeenschap, gehouden in de Kaisersaal van de Zoölogische Garten te Berlijn. Hij wordt daar toegesproken door [Hendrik Diels], dirigent van De Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, die daar de volgende avond "Aida" zal dirigeren in het Deutsche Opernhaus van Berlijn-Charlottenburg. Diels bedankt hem (als vroegere Noord Nederlander) voor zijn steun bij de reorganisatie van de Opera in Antwerpen na de capitulatie van België. "Hierop had onze gewezen landgenoot een langdurige ovatie in ontvangst te nemen" meldt het Haagse blad.
Op 12 augustus 1945 organiseerde hij in Berlijn voor vertegenwoordigers van de Amerikaanse bezettingsautoriteiten de eerste operavoorstelling na de verovering van de stad door de geallieerden. Men vertoonde Der Barbier von Sevilla van Gioacchino Rossini. Cornelis Bronsgeest zong de rol van Graaf Almaviva.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en die hij heeft geregisseerd, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Der Wildschütz - Frontoper Bronsgeest - 1942-06-04
Die lustigen Weiber von Windsor - Frontoper Bronsgeest - 1942-10-17
Der Barbier von Sevilla - Frontoper Bronsgeest - 1942-11-27
Don Carlos - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeling Opera - 1944-04-30

Bronnen