De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamCor Bakker
Geboren19 augustus 1961
Landsmeer
BeroepPianist
DisciplineMuziektheater
VIAF-profiel
 Website
300px

Cor Bakker (1961) is een Nederlands pianist, componist en orkestleider.

Biografie

Bakker werd door Louis van Dijk aangespoord om naar het conservatorium te gaan. In 1984 studeerde hij cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Vervolgens studeerde hij in Los Angeles bij zijn idool Clare Fischer. Van 1989 tot 2000 was hij de vaste pianist van het Metropole Orkest.

Hij werd bij het grote publiek bekend door zijn medewerking aan het televisieprogramma De Schreeuw van de Leeuw van Paul de Leeuw. De twee kwamen elkaar tegen bij het radioprogramma Coulissen van de Tros. Cor Bakker begeleidde daar wekelijks wisselende gasten. Na Coulissen kreeg Bakker zijn eigen radioprogramma Music Minded, dat later op televisie een vervolg kreeg onder de naam Cor & Co (1996 - 2001). In het programma sprak en musiceerde hij met nationale en internationale artiesten.

Vervolgens presenteerde hij tot 2003 Cor op Reis, een muzikaal reisprogramma. Nog steeds is Cor Bakker wekelijks op de televisie te bekijken en te beluisteren in Lieve Paul waar hij niet alleen orkestleider is van een 10-koppige band maar ook nog eens sidekick van Paul de Leeuw door zijn muzikale grappen. In 2006 maakte hij met RTV Noord-Holland het televisieprogramma Cor achter de dijken. Hierin voer hij in een sloep met zijn vleugel door Noord-Holland, en ontving hij aan boord bekende en onbekende artiesten. Het programma werd ook door MAX en andere regionale omroepen uitgezonden.

Bakker werkt samen met internationale artiesten als René Klijn, Oleta Adams, Al Jarreau, Michel Legrand, Lionel Richie, Shirley Bassey, en nationale artiesten als Karin Bloemen, Simone Kleinsma, Mathilde Santing, Brigitte Kaandorp en Jenny Arean. Ook bracht hij enkele cd's uit. In 1996 werd hij onderscheiden met een Gouden Harp en in 1997 won hij de Gouden Notekraker.

In 2007 won Cor Bakker de "Gooise Jazz Award". Volgens de jury omdat "jazz voor de pianovirtuoos de eerste en grote liefde is. Jazz biedt hem de gelegenheid om alle registers van zijn grote technische kunnen open te trekken".

In 2008 komt Cor Bakker voor in het Sinterklaasjournaal. Hij is daar de Pianopiet

Op Witte donderdag, 21 april 2011 tekende Bakker voor de muzikale begeleiding van The Passion, het muzikaal-bijbelse evenement in de binnenstad van Gouda, door EO en RKK live uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet.

Cor Bakker mag zich sinds 27 april 2012 Ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen. 'Hij heeft als solist een naam opgebouwd, waarmee hij als een voorbeeld geldt voor jonge pianisten en muzikanten'.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor de muzikale leiding

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Cor Bakker Music BV

Video

Karin Bloemen zingt "Queen Bee", uit De Diva en de divan, begeleid door Cor Bakker. Bron: Youtube.

Bronnen