De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ConnyJanssen foto Carel van Hees.jpg


Foto:Carel van Hees

NaamConny Janssen
Geboren1958
Rotterdam
BeroepDanser, Choreograaf, Artistiek Leider
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Conny Janssen (1958) is een Nederlandse [danseres en choreografe. Zij voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijke choreografe. Na haar verrassende debuut THE UNDERTOW (1988) brak zij in 1991 door met de choreografie ELOÏ ELOÏ.

De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, krachtig en ontroerend. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Daarbij kenmerkt haar werk zich door een veelzijdigheid die voor zowel haar dansers als haar publiek iedere keer een onvoorspelbare ontdekkingstocht blijkt te zijn. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van haar dansers. Haar dansers staan daardoor op het toneel als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Na een reeks voorstellingen die troost boden in een steeds inhumaner wordende wereld, vindt Conny Janssen de laatste jaren haar inspiratie in het grootstedelijke leven: een snelle en vitale wereld vol diversiteit. Een wereld waarin meer plaats is voor het verhaal van de dansers. Anekdotiek, esthetiek en poëzie hebben plaatsgemaakt voor rauwheid en grilligheid. De grootstedelijke voorstellingen van Conny Janssen zijn ruig, dwars gemonteerd, vol alertheid.

Behalve de voorstellingen voor haar eigen gezelschap Conny Janssen Danst maakt(e) Conny Janssen gastchoreografieën voor onder meer Djazzex, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Rotterdamse Dansacademie, Introdans, Introdans ensemble voor de jeugd, Dansgroep Krisztina de Châtel en Het Nationale Ballet.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Prijzen

In juni 2007 bekroonde de Provincie Zuid Holland Conny Janssen met de titel Gezichtsbepalend. Eerder ontving zij de Philip Morris Kunstprijs Dans voor VIJZEL (1998) en de Aanmoedigingsprijs Choreografie van Stichting Danserfonds (1994) voor haar constante artistieke ontwikkeling, de eigenheid van het bewegingsmateriaal en het evenwicht tussen pure dans en theatraliteit in haar werk.

Bronnen