Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Lelystad Agoratheater 4.jpg

NaamAgora theater & congrescentrum, Lelystad
Eerdere naamCultureel Centrum Agora, Lelystad
PlaatsLelystad
TypeTheaterzaal
ArchitectBen van Berkel
Bouwjaar2007
Openingsdatum31 maart 2007
 Website


Informatie

Het gebouw heeft een opvallende architectuur: grote dozen die op verschillende manieren op elkaar zijn gestapeld. Grotendeels bestaat het materiaal uit glazen elementen en geperforeerde aluminium platen. Door die perforatie lijkt het net alsof de kleur steeds wisselt. De toneeltoren is geheel weggewerkt in de vorm van het gebouw, wat uniek is in Nederland. Naast de twee zalen is er een theatercafé en een evenementenruimte. Het nieuwe theater is een onderdeel van het Masterplan Stadshart Lelystad.

De oude Agora (toenmalig adres Agoraweg 2) werd in 2004 gesloopt omdat het niet meer voldeed aan de inmiddels geldende normen. De zaal bood plaats aan 500 bezoekers. Het lijsttoneel had een opening van 13,78 meter breed en 5 meter hoog, terwijl het toneel zelf 20,95 meter breed was, 9,40 meter hoog en 13,67 meter diep.

Premieres

Zie Alle Premieres van het Congres-, Theater- en Evenementencentrum Agora, Lelystad

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007